previsions 04/05/2021

La méteo: arribarem al cap de setmana amb calor i màximes de 30 graus

Demà hi haurà més estones de cel mig ennuvolat al Pirineu i en comarques de Girona

3 min

BarcelonaA poc a poc la temperatura continua la tendència a l'alça. Avui les màximes s'han disparat sobretot a les Terres de l'Ebre i al País Valencià, però en general el termòmetre ha marcat un o dos graus més que ahir. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen (en ºC):

  • Tortosa, 26
  • Vienbre, 26
  • Aldover, 25
  • Òdena, 24
  • Falset, 24
  • Girona, 23
  • Lleida, 23
  • Manresa, 23
  • Igualada, 23
  • Barcelona, 21
  • Tarragona, 19

Encara no són les temperatures més altes que haguem tingut aquesta primavera, l'endemà de Sant Jordi la mitjana de les màximes va ser una mica més alta que avui, i per Setmana Santa va haver-hi dies clarament més càlids. En alguns casos com el de Tortosa fins i tot a finals de gener va haver-hi un migdia més càlid que el d'avui.

Les nits encara són fredes. En el conjunt de Catalunya la mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat aquesta matinada en 5 graus, i la matinada anterior va arribar a baixar fins a 4,6 graus. No són dades extraordinàries, però cal tenir en compte que l'any passat l'últim cop que la mitjana de les mínimes va baixar dels 5 graus al conjunt de Catalunya va ser el 6 d'abril.

Demà el pas d'un front farà arribar alguns núvols prims al matí, i a la tarda creixeran nuvolades al Pirineu i en algunes comarques de Girona. Gairebé no plourà enlloc però al nord i nord-est de Catalunya el dia serà una mica més variable i mig ennuvolat que avui. Demà bufarà una mica de vent de ponent, i això afavorirà que la temperatura faci una pujada notable en comarques costaneres i prelitorals del sud: les màximes també s'acostaran als 25 graus en àmbits com el Penedès i el Camp de Tarragona.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

L'ambient de preestiu marcarà la segona part de la setmana. La temperatura seguirà pujant de cara a dijous, i entre divendres i dissabte hi haurà un pic de temperatura, amb màximes que podran arribar a superar els 30 graus a Ponent, en punts de la Catalunya Central o fins i tot en comarques interiors de Girona. El mar, que encara està força fred, frenarà el termòmetre a la costa, i és possible fins i tot que apareguin boires costaneres en l'inici del cap de setmana.

Pel que fa a l'estat del cel seguiran passant sistemes frontals poc actius, que no evitaran que en general faci sol. Només al Pirineu les nuvolades arribaran a deixar ruixats poc abundants i puntuals, sobretot divendres.

Temperatures màximes previstes per dissabte.

Coincidint amb el final del cap de setmana s'entreveu un gir en el temps que posarà fi a aquest primer tast de temperatures gairebé d'estiu. Entre diumenge a última hora i l'inici de la setmana que ve entrarem en una fase de temps més inestable. Encara és molt incert com seran aquestes tongades de ruixats que amb bastanta probabilitat afectaran el Pirineu i la Catalunya Central durant dilluns i dimarts que ve, però que encara és poc clar fins a quin punt seran extenses.

És molt possible que aquest canvi de temps provoqui una baixada clara de la temperatura que esvaeixi tota sensació d'estiu avançat. El més probable és que els termòmetres tornin ràpidament a valors similars als dels últims dies, o fins i tot una mica més baixos. El canvi de temps de l'inici de la setmana que ve encara està obert a variacions, però en tot cas amb els mapes d'avui sembla difícil que la sensació d'estiu avançat pugui instal·lar-se en el tram central del maig.

Probabilitat en tant per cent que dilluns plogui amb ganes i s'acumulin més de 5 l/m2.
stats