La méteo
previsions 04/09/2022

Calor enganxifosa a l'espera d'un dilluns amb alguns ruixats

Avui i demà l'elevada humitat provocarà sensacions tèrmiques de més de 35 graus

3 min
Nuvolades aquest matí al Far del Fangar
Escolta aquí la previsió del temps

Tarda de temperatures altes i sobretot d'humitat molt elevada. Avui el termòmetre s'ha enfilat fins als 34 graus a Vallfogona de Balaguer, a Artés i al Poal, i s'ha arribat a 33 a Lleida i a Mollerussa, però el pitjor és la sensació tèrmica que provoca la humitat. A Barcelona la suma dels 27 graus i d'un 76% d'humitat feia que a les 18 h la sensació tèrmica fos de 37 graus. La mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya avui ha sigut un parell de graus més alta del que caldria esperar per a l'època. Avui hi ha hagut pocs ruixats, però allà on ha plogut ho ha fet amb ganes. Fins a les 18.30 destaquen els 9 l/m² acumulats a Porqueres o els 5 de Banyoles i del Perelló.

La dinàmica de calor i xafogor intenses continuarà demà. La pròxima nit serà més de mal dormir a la costa, amb temperatures mínimes que en algun cas podrien arribar a ser tòrrides un altre cop, és a dir, superiors als 25 graus. No és habitual una nit tòrrida al mes de setembre. A l'observatori del barri del Raval de Barcelona en els últims 13 anys només hi ha hagut una mínima de més de 25 graus durant el mes de setembre.

La humitat farà que demà la sensació tèrmica superi els 35 graus i la calor serà en general una mica més intensa que avui. La setmana començarà amb una mica més d'inestabilitat que avui. No serà un dia de ruixats extensos, però alguns models de previsió fan pensar en xàfecs curts però intensos en diverses comarques. Al matí aquest risc de xàfecs afectarà sobretot el litoral sud i especialment sectors entre el Garraf i el Camp de Tarragona. A la tarda és quan és més probable que hi hagi tempestes, però en aquest cas els ruixats seran sobretot probables al Pirineu i Prepirineu, especialment al sector occidental de la serralada, i en indrets al voltant del Montsec. Aquest matí el Meteocat ha activat un avís per intensitat de pluja que afecta més de 20 comarques de cara a demà, tant de sectors del litoral central i sud com comarques del Pirineu i de la Catalunya Central.

Dimarts el vent bufarà més sec i baixarà la xafogor, però la temperatura encara s'enfilarà una mica més a la costa, on el termòmetre podria fins i tot superar els 30 graus. L'inici de setmana, per tant, serà de calor intensa i temperatures clarament per sobre del que caldria esperar per a l'època. A partir d'aquí la calor tendirà a afluixar progressivament a mesura que avanci la setmana, però encara és bastant incert quin serà el panorama de cara al cap de setmana de l'Onze de Setembre. El més probable és que la temperatura continuï baixant, però també hi ha escenaris possibles en què el termòmetre es torna a enfilar notablement.

A partir de dimarts el temps serà més estable, tot i que cap al tram central de la setmana és possible que hi hagi moments de cel força enterbolit o mig ennuvolat. És poc clar encara a hores d'ara quin serà el temps del pròxim cap de setmana. No hi ha indicis de pluges importants, però sí que és possible un escenari de ruixats o de temps variable. El verd dels mapes de probabilitat que arribi a ploure en algun moment del dia marca aquesta incertesa en el pronòstic.

Ahir les tempestes van deixar quantitats significatives en algunes comarques. Destaquen els 49 l/m² d'Almoster, els 47 d'Oliana, els 46 d'Òdena, els 41 de Reus, els 40 de Constantí, els 34 de Mont-roig del Camp, els 31 d'Amposta o els 25 d'Olot. Ruixats que en alguns casos van tornar a ser molt intensos i van anar acompanyats de calamarsa.

stats