previsions 08/06/2022

La méteo: ruixats puntuals i nits més fresques a l'espera d'una altra calorada

Entre aquesta tarda i nit descarregaran ruixats sobtats al voltant del Ripollès i Osona. La calor tornarà a ser forta a partir de diumenge

4 min

BarcelonaTarda de ruixats i tempestes en punts del Prepirineu i de la Catalunya Central, alguns dels xàfecs que s'han format són intensos i descarreguen amb força. Fins a les 17.00 h s'han acumulat 23 l/m² al Santuari de Queralt, 22 a la Quar, 20 a Berga, 19 a Perafita, 18 a Prats de Lluçanès, 16 a la Quar, 13 a Organyà i 9 a Vic. Amb el pas de la tarda els ruixats avançaran cap a altres punts de la Catalunya i fins i tot poden afectar de forma més puntual indrets del Vallès o de diferents comarques interiors de Girona.

Aquest migdia ha fet una mica menys de calor que ahir. L'augment dels núvols ha afavorit que la mitjana de les màximes a Catalunya s'hagi quedat un grau per sota del valor d'ahir, però, tot i això, ha sigut gairebé 3 graus més alta del que caldria esperar per a l'època. La temperatura ha arribat fins als 34,5 ºC a Benissanet, fins als 34 al Masroig i a Alcarràs, la màxima ha assolit els 33 a Falset i a Lleida i els 32 a Tortosa i a Alforja.

L'arribada de núvols ha fet que aquesta nit fos més xafogosa que l'anterior i la mitjana de les mínimes a Catalunya ha escalat fins als 16 °C, un valor quatre graus més alt del que caldria esperar per a l'època. Les nits tropicals s'han multiplicat; destaquen les mínimes de 22,5 °C de la Ràpita, de 22 al centre de Barcelona, de 21,5 a Tortosa i a Amposta o de 21 °C en indrets com Tarragona, Badalona i l'Ametlla de Mar.

Demà el dia començarà amb bastants núvols entre el Maresme, el sud de la Costa Brava i el nord de les Balears, però amb el pas de les hores el sol anirà sortint en tots aquests sectors. En moltes comarques de la costa i del prelitoral centrals la temperatura es quedarà més curta que avui, però a Ponent les màximes seguiran fregant els 35 graus. La nit de dijous a divendres serà una mica més fresca en general, però el cap de setmana ràpidament una entrada d'aire molt més càlid dispararà el termòmetre una altra vegada.

El cap de setmana començarà un nou episodi de temperatures molt altes per a l'època, amb màximes que sobretot diumenge superaran fàcilment els 35 graus a Ponent i s'hi acostaran molt a la Catalunya Central i en sectors del prelitoral. A la costa la sensació tèrmica també superarà fàcilment els 30 graus i les nits seran cada cop més de mal dormir.

Estem molt pendents també del que pugui passar durant la primera part de la setmana que ve, la previsió encara és incerta i té molts possibles escenaris oberts. Pot passar que entre dilluns i dimarts la temperatura fregui els 40 graus a Ponent. No hi hauria rècords per a un mes de juny perquè l'onada de calor de finals de juny del 2019 va deixar rècords impossibles, però el termòmetre es podria situar en valors clarament extrems i podrien fins i tot arribar nits tòrrides, és a dir, amb una temperatura mínima superior als 25 °C, a la costa. A partir de dimarts el més probable és, en canvi, que la temperatura baixi clarament i que pugui arribar una refrescada notòria. Tot això encara és poc clar, i tant és possible que aquest pic de calor extrema no acabi arribant com que les temperatures en lloc de baixar a partir de dimarts es disparin encara més a mitjans de la setmana que ve. Caldrà esperar per poder concretar tot això, però cal tenir en compte que entre diumenge i l'inici de la setmana que ve la calor serà molt intensa.

Pel que fa a l'estat del cel el cap de setmana no hi haurà aquests intervals de núvols d'avui o de demà al matí. En general a partir de divendres farà sol, i en tot cas diumenge caldrà tenir en compte la possibilitat d'alguna tempesta de tarda al Pirineu occidental o a l'extrem oest de Catalunya. Els possibles canvis de temps de la setmana que ve no semblen orientats a fer ploure. Al voltant de dilluns les tempestes podrien ser més destacables al Pirineu i no és descartable que arribin a altres comarques de l'oest de Catalunya, però no hi ha indicis clars de cap situació de ruixats més extensos.

De la previsió més a curt termini també cal destacar l'entrada dels vents de mestral i tramuntana a partir d'aquesta tarda. Aquest vespre el vent bufarà amb cops de més de 50 km/h en moltes comarques del sud i demà la tramuntana podria arribar a cops de més de 70 o 80 km/h al nord de l'Empordà. El vent no tindrà continuïtat durant el cap de setmana.

Estiu des de fa 30 dies

El període de temperatures altes que fa dies que arrosseguem és tan clar i insistent que si s'agafen períodes de 30 dies no n'hi ha hagut cap com a mínim des del 2009 amb una anomalia de temperatura més marcada a Catalunya. En el conjunt del país els últims 30 dies hi ha hagut una anomalia de la temperatura mitjana de 3,7 °C, una dada que per a un període d'un mes i en un territori ampli com Catalunya és excepcional. Els únics precedents per la banda alta són la situació d'altes temperatures del febrer del 2020, i la de principis de juny del 2017, que són els únics moments en què l'anomalia ha arribat a superar els 3 graus. Per la part baixa durant l'onada de fred siberià del 2012 es va arribar a una anomalia de -3,6 °C, i a finals de maig del 2013 també va haver-hi un període estranyament fresc amb una anomalia de 30 dies de fins a -3,5 °C. Cal tenir en compte que el període de referència és el 2009-2020.

stats