La méteo
previsions 30/07/2022

La calor forta no donarà treva durant la primera part de l’agost

Avui els ruixats seran més aïllats però demà a la tarda pot tornar a haver-hi tempestes localment fortes

3 min
Albada aquest matí a Arenys de Mar

BarcelonaTarda de calor encara moderada. La tramuntana ha disparat alguns termòmetres puntualment per sobre dels 35 graus a l'Empordà, però en general les temperatures han sigut força normals per un dia de plena canícula. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 35,4 ºC de Cabanes, els 34,5 d'Espolla i els 34 de Castelló d'Empúries o els 33,9 de Castell d'Aro. A Ponent també hi ha hagut temperatures a prop dels 35 graus com els 34 de Seròs i els 33,9 d'Alcarràs. La mitjana de les màximes ha sigut lleugerament més alta que la d'ahir i pràcticament clavada al que caldria esperar per a l'època. Amb el pas de les hores s'han anat obrint clarianes i tot que la tarda serà de temps insegur al Pirineu Oriental, els ruixats que hi puguin aparèixer s'entreveuen aïllats.

Les fortes tempestes d'ahir a la tarda no han aconseguit que aquesta nit hagi sigut de més bon dormir. En algunes comarques de Girona i de Barcelona el dia ha començat amb un o dos graus menys que ahir, però la mitjana de les temperatures mínimes a Catalunya ha sigut exactament igual que la d'ahir i un 43% de les estacions han registrat una mínima de més de 20 graus. Els núvols han evitat temperatures més baixes.

De les tempestes d'ahir cal destacar sobretot l'aiguat que va afectar diversos indrets del Solsonès i del Bages, on va arribar a caure pedra de dimensions importants. Pobles com Santpedor, Pineda de Bages, Navarcles o Castellar de la Ribera van ser alguns dels més afectats per una tempesta que va arribar a deixar fins a 65 l/m² en alguns casos. A Manresa ahir van caure més de 50 l/m², una precipitació que no queia en un sol dia des del temporal Gloria. Com va passar dijous, els aiguats van ser bastant localitzats, i no suposaran una gran millora en general per la situació de sequera.

Hi ha hagut alguns canvis en la previsió de cara a demà. Ahir semblava que seria un dia de nuvolades escasses, però les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que les tempestes tornaran a guanyar protagonisme. A la tarda hi haurà xàfecs localment forts que es formaran al Pirineu però que avançaran segurament cap al Prepirineu i la Catalunya Central. N'hi haurà més que avui. Cal esperar que de forma local alguns aiguats puguin acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona. Al matí tornarà a haver-hi núvols baixos, sobretot a les Terres de l'Ebre i a la Costa Daurada, però s'aniran desfent amb el pas del matí.

S'acaben aquests dies de temperatures més raonables, sobretot al migdia. Demà farà més calor que avui, i aquesta escalada no s'aturarà fins a mitjans de la setmana que ve, moment en el qual tornarà a haver-hi temperatures a tocar o fins i tot puntualment per sobre dels 40 graus. La calorada de la setmana que ve no serà la més forta que hi hagi hagut aquest estiu fins ara, però provocarà temperatures que en qualsevol estiu de fa més de quatre anys serien sens dubte les més altes de la canícula.

El dubte continua sent què passarà a partir de divendres, moment en el qual la incertesa en la previsió és més alta. Tant pot passar que la calor segueixi sent molt intensa uns quants dies més, com que arribin temperatures més similars a les dels últims dies. Està clar que no farà fresca en aquesta primera part del mes d'agost i l'escenari més probable és que gairebé cada dia tinguem temperatures per sobre del que tocaria, encara que no cada dia la temperatura fregui els 40 graus a Ponent. Ni els models de previsió mensual del centre europeu ni els de l'agència americana NOAA apunten que aquest mes d'agost la calor pugui ser raonable: tot fa pensar en un altre mes de calor més intensa del que tocaria, però caldrà veure fins a quin punt.

Pel que fa a tempestes el més probable és que la setmana que ve comenci amb escassos ruixats de tarda, però a mesura que avanci la setmana la inestabilitat anirà en augment i la possibilitat de tempesta de tarda anirà clarament a més. No hi ha indicis que hàgim d'entrar en un escenari de tanta estabilitat com el de mitjans de juliol, tot i que, deixant de banda les tempestes de demà, més enllà del Pirineu hi ha poques possibilitats que torni a ploure fins al cap de setmana que ve.

Avui la tramuntana ha arribat a 73 km/h a Portbou i a ratxes de més de 40 a Roses i a Castell d'Aro. El vent es deixarà encara una mica més al nord de la Costa Brava, però no serà una situació de vent fort ni persistent durant el cap de setmana. Al nord del Cap de Begur hi haurà àrees de maror o de forta maror, però en general la situació marítima serà força tranquil·la aquest cap de setmana.

stats