La méteo
previsions 07/07/2022

La méteo: la calor anirà a més el cap de setmana i podria ser extrema la setmana que ve

La temperatura anirà en augment progressiu els pròxims dies, però fins diumenge la calor encara serà raonable a la meitat l'est de la Península

2 min

BarcelonaEn aquest estiu de calor realment intensa aspirem només a dies com avui: és a dir, a una calor normal en el context dels últims anys. Avui la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya s'ha quedat en 27,5 ºC, poques dècimes per sota del que caldria esperar per a l'època. On més ha tornat a pujar el termòmetre és en comarques de Girona: destaquen els 35 graus de màxima de Banyoles, de la Bisbal d'Empordà i de Girona o els 34 de Torroella de Montgrí. A Tarragona el vent sec també ha disparat la temperatura fins a 34 graus.

S'han acabat els ruixats després d'una jornada de dimecres amb pluges molt destacables al sud i a Ponent. Les tempestes més fortes van entrar al voltant de les cinc de la tarda per la Terra Alta, on van arribar a caure 69 l/m² a Batea, però són força els observatoris que ahir van superar els 20 l/m² en aquest grup de comarques del sud i de l'oest. Destaquen també per exemple els 43 l/m² de Vinebre, els 35 de Falset, els 30 de les Borges Blanques o els 23 de Lleida. A la capital de les Garrigues no plovia tant en un sol dia des de l'abril del 2020. Les tempestes van anar acompanyades de fortes ratxes de vent en algun cas; en aquest sentit destaca la ratxa de 92 km/h de Margalef, al Priorat. Entre dimarts i dimecres la ploguda ha sigut molt destacable a Ponent i al sud.

Tant demà com durant el cap de setmana els núvols seran molt escassos, fins i tot en indrets de muntanya, on no hi haurà ruixats ni tempestes de tarda. No hi ha indicis de cap nova tongada de ruixats ni tan sols al Pirineu ben bé fins a mitjans de juliol. Pel que fa a la temperatura, una massa d'aire molt càlid afectarà de ple sectors de l'oest de la Península de cara als pròxims dies. En regions com Extremadura i Andalusia se superaran els 40 °C durant uns quants dies consecutius, amb la possibilitat fins i tot que en l'inici de la setmana que ve el termòmetre arribi als 45.

A Catalunya la calor també anirà en augment els pròxims dies, però fins diumenge no tornarà a haver-hi màximes per sobre dels 35 graus i una calor clarament canicular. Aquesta nit tornarà a ser força agradable en general i demà el dia començarà amb relativament poques mínimes de més de 20 °C.

De cara a la setmana que ve hi ha més incertesa, però cal tenir en compte la possibilitat que a partir de dimecres l'augment de la temperatura torni a provocar valors de més de 40 °C en comarques interiors. A hores d'ara l'escenari d'una nova situació de temperatures extremes no és el més probable, però en tot cas sembla clar que la temperatura serà més alta del que tocaria i que la calor intensa i purament canicular marcarà el tram central del juliol.

Avui la tramuntana bufarà amb ratxes que poden arribar a superar els 70 km/h al nord de la Costa Brava, sobretot entre la tarda i el vespre. El vent perdrà intensitat demà i ja no bufarà de nord durant el cap de setmana. Dissabte i diumenge s'esperen marinades no gaire intenses i una situació marítima força tranquil·la en general que afavorirà que dominin les banderes verdes a les platges.

stats