previsions 17/05/2022

La méteo: calor encara més forta, pols i boires de cara al cap de setmana

Dissabte i diumenge arribaran les màximes més altes d'aquest episodi de calor avançada. La boira pot frenar el termòmetre a prop de mar

3 min

BarcelonaLa calor continua augmentant i avui s'han produït temperatures ja força excepcionals en punts del Priorat i de les Terres de l'Ebre. Al Pantà de Siurana el termòmetre ha escalat fins als 36,6 ºC, la temperatura més alta al maig com a mínim des del 2015. A Vinebre el termòmetre ha arribat a 36 ºC i a Ascó a 34,5. En aquest últim cas només hi ha una temperatura més alta registrada al maig amb dades des del 2009. La mitjana de les màximes a Catalunya ha arribat als 26,7 ºC, gairebé set graus per sobre del que caldria esperar per a un dia com avui.

Mentre en general la temperatura puja, en alguns punts de la costa el termòmetre han anat avui a la baixa a causa de l'aparició de la boira costanera que ha aparegut transitòriament en molts punts del litoral central, del sud de la Costa Brava i de les Balears.

Aquesta nit a Lleida no s'ha baixat dels 16 graus, a Tarragona dels 17 o a Barcelona dels 18. De fet, aquesta matinada el termòmetre només s'ha situat per sota dels 10 ºC en valls del Pirineu o en indrets de mitja i alta muntanya.

Pel que fa a l'estat del cel, tampoc esperem gaires novetats. El sol s'imposarà durant pràcticament tota la jornada a l'interior del país i només al Pirineu les nuvolades de tarda arribaran a descarregar algun ruixat aïllat. A la façana litoral, en canvi, reapareixeran els bancs de boira i, especialment en trams de la Costa Brava i del sud de la Costa Daurada, faran la guitza fins al migdia i frenaran notablement l'ascens de la temperatura.

I les últimes actualitzacions dels mapes del temps confirmen el pronòstic que hem anat apuntant els últims dies. Les temperatures diürnes es continuaran enfilant a mesura que avanci la setmana i tot apunta que aquesta onada de calor tocarà sostre de cara al cap de setmana, amb registres que podrien batre rècords històrics de temperatura en un mes de maig. A Lleida, per exemple, el 25 de maig del 2017 es van assolir els 35,6 ºC –el màxim tèrmic a la capital del Segrià en un mes de maig des del 1960– i aquest pròxim dissabte no seria gens estrany que s'arribés als 36 o 37 graus.

Una calorada que ens portarà registres extraordinaris però que també serà excepcional per la seva persistència. Ja fa tres dies que la mitjana de les temperatures màximes de Catalunya és aproximadament 6 graus més alta del que tocaria. I els termòmetres continuaran arribant a valors de ple estiu com a mínim durant sis dies més. De cara a dilluns que ve el mercuri recularia una mica i a mitjans de la setmana vinent sembla que es normalitzarien definitivament les temperatures.

Previsió de pluja acumulada en tota la setmana.

La calor de ple estiu vindrà acompanyada d'un temps força estable. Durant els pròxims dies aniran circulant bandes de núvols prims, però el sol s'imposarà a la majoria d'indrets i els ruixats de tarda en punts de muntanya difícilment es repetiran. Només demà dimecres s'escaparia algun xàfec curt al Pirineu oriental. Les boires matinals reapareixeran en alguns trams de costa, però on seran més generalitzades i persistents serà a les Illes Balears.

Contaminació disparada

Un altre aspecte del temps dels pròxims dies serà l'entrada de pols del Sàhara que acompanyarà l'aire càlid. Alguns models de previsió de concentració de pols a l'atmosfera fan pensar que el cap de setmana els nivells de partícules PM10 seran molt elevats a bona part de la Península, segurament per sobre del nivell permès en molts punts. Encara hi ha incertesa sobre això, però cal tenir en compte que ja a hores d'ara la concentració de partícules PM10 és alta. Avui 5 estacions de la xarxa de la Generalitat estan registrant valors per sobre del límit de 50 µg/m³ d'aire que estableix la Unió Europea: són Lleida, Juneda, Manresa, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona (Eixample). Els pròxims dies la qualitat d'aire tendirà a empitjorar per la falta de renovació de l'aire i l'entrada de partícules d'origen natural, és a dir, pols del Sàhara.

Mitjana de les últimes 24 hoers del nivell de partícules PM10 a Barcelona
stats