previsions 21/05/2022

La calor de plena canícula té les hores comptades

A partir de dilluns les temperatures es normalitzaran ràpidament

2 min
Sortida de sol d'aquest dissabte per sobre del Montseny.
Escolta aquí la previsió del temps

La matinada de dissabte ha sigut una mica menys xafogosa que l'anterior, però avui els termòmetres s'han tornat a enfilar amb força i al migdia hem notat ben bé dos o tres graus més que ahir. Les màximes han arribat als 37 ºC a Súria, a Mollerussa i a Cardona, als 36 a Montmeló, a Lleida, a Solsona, a Tremp, a Tàrrega, a Caldes de Montbui, a les Borges Blanques, a Santa Coloma de Farners i a Olot o als 35 ºC a Vic. Però també ha fet calor de ple estiu al Pirineu -Sort ha assolit els 34 graus i el Pont de Suert els 33- i en alguns trams de costa també s'han superat els 30 ºC.

Diferència de temperatura màxima entre ahir i avui.

Calor de plena canícula en una jornada amb molt de sol però també amb quatre pinzellades de núvols prims que han mig enteranyinat el cel a estones i amb el creixement de nuvolades de tarda a l'extrem nord del país. Tot plegat convidarà a passar el dia en remull a la platja, però ràpidament ens adonarem que aquest episodi de temperatures anormalment altes també té el seu reflex en la temperatura de l'aigua del mar: s'ha enfilat més de 5 graus en una setmana i, a Barcelona, es troba 4,5 ºC per sobre del que seria habitual en aquestes dates.

Temperatura de l'aigua del mar a Barcelona.

Demà diumenge passarem el pic de calor de la setmana. En alguns indrets el mercuri recularà lleugerament, però en moltes comarques interiors les màximes encara repuntaran una mica més i en sectors del Segrià, de l'Urgell o del Bages es podrien arribar a fregar els 40 ºC. Aquests registres de plena canícula, però, tenen les hores comptades. Dilluns els termòmetres recularan 4 o 5 graus i dimarts en perdran 4 o 5 més. Dimecres es culminarà aquest descens sobtat de les temperatures i algunes màximes seran fins a 15 ºC més baixes que les d'aquest cap de setmana.

La normalització de les temperatures vindrà acompanyada d'una entrada de tramuntana que es notarà especialment a l'Empordà i també d'una clara inestabilització del temps. Dilluns s'escaparan ja els primers ruixats de tarda al Pirineu oriental i entorn dels Ports, i dimarts les estones de cel clar seran escasses i ben pocs indrets s'estalviaran d'obrir el paraigua. No s'acumularan grans quantitats d'aigua, però al centre i al nord del país no serà estrany que es recullin més de 10 o 15 l/m².

Les últimes actualitzacions dels mapes del temps insinuen que dimecres podríem gaudir d'una petita treva, però ara mateix sembla que de cara a dijous i divendres els ruixats tornarien a afectar força comarques. Els termòmetres podrien recuperar 3 o 4 graus durant la segona meitat de la setmana, però en cap cas s'intueix cap nova calorada abans de quinze dies.

stats