previsions 09/07/2021

La méteo: el termòmetre fregarà 40 graus a Catalunya, i podria arribar als 45 al País Valencià

Demà bufarà vent de garbí i l'inici de la setmana que ve estarà marcat per la tramuntana

2 min

·El Meteocat ha activat aquest matí alguns primers avisos per calor de cara a demà i diumenge. Aquest dissabte el vent d'entre sud i garbí pot provocar temperatures extremes al nord-est, tant a l'Empordà com a la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès, així ho preveu l'SMC que ha activat un avís del nivell més baix en aquestes comarques. Per diumenge l'avís per calor del Meteocat se centra al Pirineu, on s'hi esperen les temperatures més anormalment altes. Cal recordar que els avisos del Meteocat per calor no s'activen per superacions concretes de 35 o 40 graus, sinó per com d'excepcionals per a una comarca s'espera que siguin les temperatures.

Demà i diumenge la calor i la xafogor s'accentuaran. Dissabte la temperatura s'enfilarà per sobre dels 35 graus amb més facilitat que avui, tant a Ponent com en algunes comarques prelitorals i de la Catalunya Central. Diumenge una massa d'aire molt càlid ens afectarà més de ple i farà que el termòmetre fregui els 40 graus a Ponent. La calorada afectarà molt més de ple Andalusia i el centre d'Espanya, on algunes màximes fins i tot arribaran als 45.

Temperatura màxima prevista per diumenge

La massa d'aire molt càlid es mourà cap al Mediterrani abans d'allunyar-se, cosa que vol dir que a Catalunya quan més notarem les temperatures molt altes serà la nit de diumenge a dilluns, que serà la de més mal dormir de l'estiu fins ara.

Dilluns la calor ja començarà afluixar a Catalunya, però en canvi en molts punts del País Valencià i a les Balears serà quan la temperatura es dispararà més clarament. Al País Valencià dilluns podrien caure alguns rècords de temperatura, en alguns sectors interiors les màximes fregaran els 45 graus. A Alacant la màxima històrica són els 41,4 graus registrats el juliol del 1994 i les previsions fan pensar que aquesta temperatura podria com a mínim igualar-se dilluns.

Temperatura màxima preivsta per dilluns

La sortida d'aquesta calorada serà brusca i ràpida. Dimarts molts termòmetres ja no és que puguin marcar temperatures normals, sinó que podrien arribar a baixar per sota dels valors habituals de l'època. Refrescada contundent que farà que la setmana que ve tingui molts moments amb tanta o més fresca que els últims dies. Pel que fa a l'estat del cel, el cap de setmana serà molt tranquil i assolellat. Diumenge i dilluns hi haurà algunes estones de cel enterbolit o mig ennuvolat, però gairebé no plourà enlloc.

Un element a tenir en compte del cap de setmana serà el vent: demà bufarà de garbí amb cops que arribaran a superar els 50 km/h al sud de la Costa Brava. De cara a dilluns hi haurà una situació de tramuntana i mestral molt destacable per ser estiu: les ratxes arribaran a superar els 70 km/h a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. En menor mesura la tramuntana i el mestral s'aniran deixant sentir tota la primera part de la setmana que ve a l'Empordà i a la vall de l'Ebre.

Cops de vent màxims previstos per dilluns al vespre
stats