La méteo
previsions 29/09/2022

La méteo: xàfecs forts i una baixada de la temperatura que no serà definitiva

Entre aquesta tarda i nit les tempestes poden descarregar 30 o 40 l/m² en poca estona

4 min

BarcelonaTarda de ruixats molt dispersos i localment forts. Les pluges estan afectant sobretot comarques de Girona i punts del Pirineu, però de cara al vespre podrien arribar també a sectors més centrals. Fins a les 17.30 h aquestes són algunes de les pluges més abundants d'avui (en l/m²):

  • Maçanet de Cabrenys, 32
  • Llagostera, 28
  • Albanyà, 25
  • Sant Feliu de Guíxols, 21
  • Pantà de Boadella-Darnius, 21
  • Planoles, 19
  • Espolla, 19
  • Martinet (Prat d'Aguiló), 18
  • Llançà, 16
  • Castell d'Aro, 16
  • Molló, 13
  • Gisclareny, 12

La temperatura ha fet una baixada contundent en algunes comarques del nord i nord-est. A Girona la temperatura ha passat dels 25 ºC d'ahir a les 17 h als 14 ºC d'avui, a Puigcerdà la temperatura també ha baixat 10 graus. El migdia d'avui ha sigut el més fred de la tardor fins ara en el conjunt de Catalunya. La mitjana de les temperatures màximes s'ha situat en 18,7 ºC, tres graus i mig per sota del que tocaria per a l'època. Malgrat tot encara hi ha hagut màximes de fins a 26 ºC en indrets com Tortosa, Tarragona, Sitges o Cunit, on la baixada de la temperatura gairebé ni s'ha notat.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

La neu ha començat a caure amb ganes a les cotes altes del Pirineu, les webcams d'algunes estacions de neu i refugis de muntanya comencen a ensenyar un panorama ben blanc, és el cas per exemple del Refugi del Niu de l'Àliga, situat a 2.500 metres, on l'emblanquinada ja és notable. Els sensors de les estacions d'alta muntanya del Meteocat ja han començat també aquesta tarda a detectar gruixos de neu d'entre 1 i 3 cm en general. La cota de neu anirà baixant i a última hora del dia se situarà fins i tot per sota dels 2.000 metres.

Així estava el Niu de l'Àliga poc després de les 18 h

Ahir les pluges ja van afectar amb força algunes comarques de Girona, ruixats intensos que van acumular fins a 57 l/m² a Garrigoles, 50 l/m² a Figueres, 47 a Navata, 45 a Verges, 36 a Torroella de Montgrí i 31 a l'Escala. Algunes de les tempestes van anar acompanyades de molta calamarsa en alguns casos, com a Flaçà, o fins i tot de pedra més grossa com va passar per exemple a Terrades. Les llampegades provinents de les tronades es van poder veure des de força comarques.

Avui serà el dia de la setmana amb més ruixats i tempestes. Els xàfecs no seran generals, afectaran sobretot les comarques de Girona, però també podrien descarregar amb molta intensitat en punts del Maresme, del Vallès, d'Osona o fins i tot a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les tempestes afectaran qualsevol comarca de Girona i tendiran a estendre's fins a punts d'Osona, del Vallès i del Maresme. De nit i matinada llampegarà amb força sobre el mar, davant de la Costa Central, i no és descartable que alguns aiguats aïllats freguin punts de costa des del Maresme fins al Penedès. De nit les tempestes també arribaran a Menorca i a Mallorca, on els aiguats també seran localment forts.

El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta totes les comarques de l'est de Catalunya, des de l'Empordà fins al Barcelonès, passant per Osona i el Ripollès. El perill es considera moderat. L'AEMET també té actius avisos grocs tant a Menorca, com a Mallorca i les Pitiüses.

El canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire molt més freda. Aquest migdia en algunes comarques de Girona la temperatura arribarà a ser fins a 8 o 9 graus més baixa que ahir i en general les màximes recularan de 2 a 5 graus.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui.

Demà el temps encara serà molt insegur en un petit grup de comarques de l'est. De matinada no són descartables xàfecs aïllats a la Costa Central, però sobretot serà a la tarda quan poden aparèixer petites tempestes entre el Barcelonès i el Baix Empordà o també al voltant del Montseny o el Gironès. Ruixats aïllats, però que allà on apareguin podrien descarregar fort i fins i tot amb calamarsa.

El cap de setmana entrarà ràpidament l'anticicló i això farà que el temps sigui molt més estable. Dissabte al matí encara hi haurà intervals de núvols a l'est i algunes boires i núvols baixos a la Catalunya Central i en punts del prelitoral, però en general el sol predominarà. Diumenge arribaran bandes de núvols alts que enterboliran el cel, però a partir de dissabte i com a mínim fins dijous el temps serà estable. Només al sud del País Valencià hi podria haver algunes pluges en l'inici de la setmana que ve.

Cal tenir molt en compte que durant el cap de setmana la temperatura farà una pujada clara, i que la primera part de la setmana que ve estarà marcada per un estiuet. La temperatura tornarà a superar els 25 graus al migdia, i tot i que de nit el termòmetre no pujarà tant, el fred també anirà de baixa. A mesura que avanci la setmana que ve lentament l'estiuet anirà desapareixent i tornarem a temperatures normals per a l'època.

stats