previsions 21/02/2021

Llevantada i pluges abundants a partir de la propera nit

Pluges amb fang, temporal marítim i acumulacions de fins a 100 mm per dilluns

3 min
Núvols baixos a Calella (Maresme).
Escolta aquí la previsió del temps

Les previsions es van confirmant i els models apunten a precipitacions abundants al vessant sud del Pirineu, amb quantitats que per dilluns (en 24 h) poden arribar a superar els 100 mm en punts de muntanya. Comarques com el Ripollès, Berguedà, Garrotxa o l'Alt Empordà arribaran a aquest llindar. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per pluges abundants i nevades que poden superar els 30 cm de gruix recent, per damunt dels 2200 m, tant al Pirineu Oriental com al vessant sud de l'Occidental.

Avís per acumulació de pluja previst per dilluns. Font: Meteocat.

En les pròximes hores veurem un canvi de temps amb l'acostament d'una borrasca atlàntica que es reactivarà en contactar amb la Mediterrània i que durà vent de llevant i precipitacions generals. Però aquestes pluges no arribaran fins al final del dia, ja que, de moment, només veurem un augment de la nuvolositat. Allà on no ha aparegut la nuvolositat l'ambient s'ha refredat i el termòmetre ha baixat més, amb algunes glaçades febles a punts de l'interior o a les valls pirinenques. Les mínimes han baixat a -1 ºC a Castellar de n'Hug, Cardona i Sort. S'han registrat 2 ºC a Puigcerdà, 0 ºC a Vic i 8 ºC a Castell d'Aro. A Barcelona no han baixat dels 11 ºC i a Tarragona han tingut fins a 8 ºC. L'efecte fogony a la Vall d'Aran ha fet que la mínima no hagi baixat dels 10 ºC aquesta matinada a Viella a causa del vent d'Espanya (del sud, reescalfat i amb molt baixa humitat). Pel que fa a temperatura prevista, avui els valors més alts se situaran a les terres de Ponent i punts de l'interior, on pujaran fins als 18 ºC o 19 ºC. A la costa no passaran dels 14 ºC i al Pirineu ballaran entre els 13 ºC i els 17 ºC.

Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge

Al llarg d'aquest matí es mantindrà el cel bastant tapat de núvols baixos a la costa, amb restes de boira a la plana de Vic, i no es descarta algun plugim cap a les Terres de l'Ebre o al nord de la Costa Brava. A la resta del territori encara farà sol, sobretot a l'interior, amb només alguns núvols alts i mitjans que aniran guanyant terreny. Cap a mitja tarda cauran plugims, acompanyats de fang, a les comarques gironines i als Ports, i a la nit la pluja es generalitzarà, amb xàfecs de matinada i bona part de demà. El vent de l'est es reforçarà a la façana litoral, amb una mar més alterada, amb forta maror i maregassa al final del dia. El temporal ens acompanyarà tant avui com demà, i el Meteocat ha emès avisos per fort onatge i també per vent (de llevant, intens, a la costa central i per ratxes fortes del sud als cims del Pirineu).

Avís per fort onatge previst per avui diumenge. Font: Meteocat

Per a dilluns s'esperen precipitacions generals amb la reactivació de la borrasca, que arrenca des del sud de la Península amb vents que en altura venen des del nord d'Àfrica. En superfície es generarà un centre de baixa pressió sobre la vertical del País Valencià que durà més humitat i reactivarà les precipitacions que, en gran part, aniran acompanyades de fang. Al Pirineu la nevada caurà inicialment a cotes altes, al voltant dels 2.200 metres, i baixarà progressivament fins als 1.700 metres al sector més oriental. Sinòpticament, la presència de vent de llevant o xaloc en superfície i vent del sud a 5.500 hPa produeix el que meteorològicament es coneix com a cisallament, una configuració que fa pensar en precipitacions que poden ser, localment, abundants. De matinada no s'esperen més de 2 o 5 mil·límetres, però al llarg de tot el dilluns, en punts del nord-est o a les Terres de l'Ebre poden acumular entre 50 i 100 mil·límetres en 24 h i, puntualment, poden superar aquests valors. La nevada al vessant sud del Pirineu acumularà fins a 30 cm de neu recent per damunt dels 2200 m. Caldrà anar seguint les previsions i els models perquè dimarts continuaran els xàfecs, tot i que ja amb menys intensitat i més localitzats.

Precipitacions acumulades previstes per diumenge.
Precipitacions acumulades previstes per dilluns.
stats