previsions 20/11/2021

La méteo: canvi de temps a la vista, amb pluges generals i nevades abundants al Pirineu

Augment dels núvols i algun plugim aquest cap de setmana, amb nits menys fredes

5 min
Núvols prims i boires damunt l'embassament de Sau (Vilanova de Sau)
Escolta aquí la previsió del temps

Les prediccions indiquen un canvi important de temps a la vista amb la formació d’una depressió activa entre les illes Balears i Catalunya que donarà lloc a un episodi de pluges generals i temporal marítim. Si es compleixen el que diuen els models, una llevantada ens afectaria de ple entre dilluns i dimecres de la setmana vinent, amb precipitacions molt abundants al País Valencià i la meitat est de Catalunya. L’aire fred que acompanyarà la pertorbació farà baixar la cota de neu i la nevada podrà ser abundant al Pirineu, sobretot a l’oriental, on pot acumular-se més de mig metre de neu. A més, el temporal marítim també serà present i, de fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès preavisos per fort onatge. A banda de la mala mar, el preavís del Meteocat també indica la possibilitat d’aquest episodi extens de precipitacions que poden acumular –o inclús superar– els 100 l/m² en 24 hores a la meitat est del país.

Els primers símptomes d’aquest canvi de temps ja els veurem aquest cap de setmana, tot i que al llarg del matí d'avui encarà lluirà el sol al Pirineu o a les comarques del nord-est. L’augment dels núvols serà de sud a nord i amb un inici de tipus alt i mitjà, però amb el pas de les hores es faran més compactes i acabaran deixant un cel molt ennuvolat a la meitat de sud al llarg d’aquest matí i a partir de mitja tarda a la resta del territori. Les precipitacions seran minses i més probables a l’extrem sud a partir del migdia, i al final del dia acabaran caient al litoral.

Pluja prevista acumulada per a aquest dissabte.
Diferència de temperatura mínima prevista entre ahir i aquest dissabte.

Aquesta matinada passada encara ha sigut freda, amb glaçades a l’interior i mínimes que han baixat fins als -3 ºC a la Depressió Central o entre els -4 ºC i els -6 ºC a les valls pirinenques. En canvi, amb un cel més cobert, les temperatures nocturnes es recuperaran i, per exemple, la pròxima matinada no glaçarà a Ponent. El termòmetre es mantindrà baix per un cel més cobert cap al sud o al litoral i, en general, les màximes es mouran entre els 11 ºC i els 16 ºC. A les comarques gironines, amb un cel més serè, podran arribar fins als 18 ºC i registraran els valors més alts de la jornada.

Diumenge augmentarà la nuvolositat arreu del país i el dia serà més gris i fred, amb gens de sol. Al llarg del matí anirà augmentant la nuvolositat d’oest a est i el cel quedarà cobert al migdia arreu del país. Plourà tot el dia al País Valencià i a Catalunya ja cauran alguns plugims febles al litoral al migdia, i s'estendran durant la tarda pel terç oest o nord-est. Al Pirineu la cota de neu es mourà al voltant dels 1.700 m, i al final de la jornada baixarà fins als 1.400 m a l’Aran. Les precipitacions, en general, seran febles i acumularan molt poca quantitat. L’ambient serà fresc i humit, amb màximes que no passaran dels 15 ºC al litoral i que es mouran entre els 10 ºC i els 13 ºC a l’interior. Les mínimes a Lleida no baixaran dels 2 ºC.

Pluja acumulada prevista per diumenge.

Dilluns la borrasca en alçada es despenjarà, anirà ocupant el centre de la península Ibèrica i enviarà un flux cada vegada més humit, amb vents del sud-est i, segons els models, un gir a llevant entre dilluns i dimecres. Dilluns al matí les pluges seran cada cop més freqüents i entre la tarda i el vespre ja seran extenses. Entre la nit de dilluns i la matinada de dimarts les pluges seran abundants al País Valencià i el sud de Catalunya, sobretot a les Terres de l’Ebre i el litoral o prelitoral sud. La cota de neu de dilluns es mourà al voltant dels 1.500 m i al final del dia baixarà fins als 1.000 m. També nevarà als Ports i en punts alts de la serralada Transversal i del Montseny. De fet, a causa de l’escolament de l’aire fred de la borrasca per la vall de l’Ebre, podrà nevar als Ports, amb una cota que es desplomaria per sota dels 800 o 900 metres. La temperatura baixarà sensiblement a partir de dilluns, i entre dimarts i dimecres la sensació d'hivern serà marcada, amb temperatures màximes que en molts casos no passaran dels 10 graus.

Diferència de temperatura màxima prevista entre avui i dilluns.
Pluja prevista acumulada per dilluns.

Entre dimarts al migdia i la nit o matinada de dimecres poden acumular-se més de 100 l/m² a la meitat est del país, sobretot al litoral i prelitoral, amb una bona nevada al Pirineu que, segons els models, pot acumular més de 50 cm al sector més oriental (sector del Ter-Freser). A la resta de la serralada també caurà neu, amb acumulacions d’entre 30 i 50 cm, tot i que en quedarà una mica al marge l’Aran i el sector nord del Pallars Sobirà. Dimecres les precipitacions aniran restringint-se més cap al nord i nord-est, amb xàfecs generals a l’Empordà, la Garrotxa i la Selva. La nevada baixarà fins als 800 o 900 m. Cap al sud del país començaran a obrir-se algunes clarianes i els xàfecs seran més puntuals i no acumularan grans quantitats de precipitació.

Les pluges d’aquest episodi de llevant vindran acompanyades de cops de vent de més de 50 km/h en molts punts de la costa i això alterarà la situació marítima, amb maregassa i onades de fins a 3 metres d’altura a tot el litoral.

Pluja prevista acumulada per dimarts.
Cota de neu prevista per dimarts a la matinada.

Els models indiquen un segon episodi de precipitació entre dijous i divendres de la setmana entrant, que no seria tan extens com el primer, però, en aquest cas, podria afectar sobretot el Pirineu amb nevades abundants a causa de l’entrada de vent del nord. El que està clar és que els pròxims dies passarem de la tardor a l’hivern, amb pluges generalitzades i nevades abundants al Pirineu. Aneu seguint les previsions...!

stats