La méteo
previsions 16/11/2022

La méteo: dos canvis de temps en pocs dies activaran el fred i la neu

Demà al migdia la temperatura encara repuntarà, però a partir de divendres el termòmetre baixarà uns cinc graus

3 min

BarcelonaEn general aquesta tarda no ha sigut tan calorosa com les anteriors, però, tot i això, encara hi ha hagut màximes de 23,7 ºC a Cunit, de 23,5 a Tarragona i de 23,3 a la Zona Universitària de Barcelona. De mitjana a Catalunya les màximes han sigut un parell de graus més altes del que tocaria. Des de mitjans d'octubre només hi ha hagut un sol migdia amb temperatures per sota de la mitjana.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Demà tornarà a ser un dia mig ennuvolat i el vent guanyarà protagonisme. A la tarda i vespre descarregaran algunes pluges i nevades al Pirineu occidental i s'escaparan gotes en altres comarques de la meitat oest. El vent s'enfortirà amb el pas de les hores i a la tarda bufarà amb ratxes de 40 o 50 km/h en moltes comarques, sobretot a la meitat sud de Catalunya però també a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona. Serà un vent aponentat que mantindrà l'ambient basant sec a la costa. Això afavorirà que la temperatura revifi i que les màximes tornin a fregar els 25 graus en algunes comarques del sud de Catalunya.

Aquest ambient tan exageradament suau per a l'època s'estroncarà divendres amb el pas d'una pertorbació més activa que farà baixar la temperatura entre 3 i 5 graus en general. El cap de setmana serà molt més purament de tardor, glaçarà en moltes comarques interiors i del prelitoral i la temperatura recularà per sota dels 10 graus a la costa. El canvi, per tant, serà notori i obligarà a canviar la forma de vestir.

Divendres nevarà amb ganes al Pirineu i durant la tarda i el vespre també cal esperar ruixats puntualment abundants en un grup de comarques entre el Vallès, el Maresme, Osona, el Ripollès, la Selva o fins i tot la Garrotxa i el Gironès. Comarques del sud de Girona i del nord de Barcelona. Alguns dels ruixats podrien anar acompanyats de tempesta. Els xàfecs també arribaran amb força a Menorca i la nord de Mallorca durant el vespre de divendres. La cota de neu baixarà fins als 1.500 metres i s'acumularan més de 10 o 15 cm de neu a les cotes altes del Pirineu.

Dissabte continuarà nevant al vessant nord del Pirineu amb una cota que arribarà a baixar fins als 1.000 metres. En general el cap de setmana començarà amb sol i només entre el Maresme, la Selva i el Gironès podrien aparèixer xàfecs curts però intensos durant el dia. Diumenge tampoc plourà gairebé enlloc, però és possible que el dia sigui més variable i mig ennuvolat. El temps continuarà sent insegur al vessant nord del Pirineu, però no plourà ni nevarà tant com en l'inici del cap de setmana.

Un altre aspecte del temps del cap de setmana serà el fort vent de tramuntana i de mestral que es deixarà sentir sobretot a les Terres de l'Ebre i al nord de l'Empordà. Entre divendres al vespre i dissabte al matí el vent bufarà amb ratxes fortes de fins a 80 o 90 km/h; diumenge no serà tan intens, però tampoc desapareixerà.

És important també destacar que entre dilluns i dimarts hi haurà un altre canvi de temps bastant similar al de divendres. En aquest cas les nevades podrien ser fins i tot més abundants i extenses al Pirineu occidental. Dilluns nevarà a cotes més altes, però dimarts tornarà a nevar fins als 1.000 metres al nord del Pirineu. Encara és incert si els ruixats de l'inici de la setmana que ve seran gaire extensos, però el més probable és que siguin destacables sobretot entre les comarques de Girona i de Barcelona durant la nit de dilluns a dimarts. Els totals acumulats més importants entre les dues tongades de precipitació s'entreveuen al Pirineu occidental i al nord de les Balears, on aquests dos episodis podrien deixar entre 50 i 100 l/m² en alguns casos.

Aquest segon canvi de temps reactivarà el fred i farà que com a mínim entre divendres i mitjans de la setmana que ve encadenem cinc o sis dies de temperatures normals o fins i tot una mica baixes per a l'època.

Rècord sobre rècord

S'ha acabat una primera part del mes de novembre que també ha sigut extraordinàriament càlida: la seqüència de sis mesos seguits amb temperatures molt per sobre del que tocaria s'ha allargat encara dues setmanes més. Amb les dades d'ahir aquest novembre ja és a tocar de ser el que ha registrat més temperatures de més de 20 graus com a mínim des del 2009. En el conjunt de Catalunya la temperatura mitjana des que va començar el mes se situa en 12,5 ºC, un valor calcat al del 2015 i força superior al de cap altre any recent. En observatoris amb moltes dècades de dades les temperatures de la primera quinzena del mes són de rècord o es queden a tocar del rècord. A l'històric Observatori de l'Ebre la mitjana del mes fins ara se situa en 17,7 ºC, només per sota del valor del 2013, que va arribar a ser de 18,7 ºC. Al Fabra de Barcelona la mitjana se situa en 17,2 ºC, molt per sobre dels 16,6 ºC del 2015, que fins ara representaven la primera part de novembre més càlida a l'observatori.

Superacions de 20 °C durant el novembre
Cada superació és un dia i una estació en què s'han superat els 20 graus. A partir de dades de 84 estacions del Meteocat
stats