La méteo
previsions 23/06/2022

La méteo: els dies més frescos del juny encara han d'arribar

El cap de setmana llarg començarà amb molt de sol a l'espera d'un canvi de temps entre diumenge i dilluns

3 min

BarcelonaTarda amb calor bastant moderada i normal per a l'època. Les temperatures més altes s'han acostat als 35 graus, però la mitjana de les màximes a Catalunya ha sigut de 26,9 ºC, tot just set dècimes per sobre de la referència dels últims anys. D'entre les màximes més altes destaquen els 34 ºC de l'Observatori de l'Ebre i del Pantà de Darnius, o els 33 de Figueres, de Lleida i del Masroig. El garbí bufa amb ganes i fins a les 17.30 h ha arribat als 63 km/h a Portbou i als 61 a Palafrugell. Aquest matí els ruixats han acumulat 5 l/m² a Organyà, 5 a Cardona i 2 a Aldover, a Pujalt i a Viella. Al vespre només hi haurà la possibilitat d'alguns xàfecs al Pirineu Occidental, igualment de caràcter puntual.

La temperatura de la nit de revetlla serà molt normal per a l'època. D'avui també cal destacar el vent de garbí, que bufarà amb cops que poden superar els 50 km/h a la Costa Brava i que també es deixarà sentir moderat a la vall de l'Ebre i en moltes comarques centrals.

Demà predominarà el sol i entrarà vent una mica més sec que en general farà baixar la humitat, però també afavorirà temperatures més altes a la costa al migdia. Durant la tarda de Sant Joan hi ha la possibilitat de ruixats curts però intensos en punts del Pirineu i també al voltant de l'Empordà, fenòmens bastant aïllats. Durant el cap de setmana la temperatura variarà poc. Calor moderada als migdies i temperatures relativament agradables de nit.

Dissabte també serà un dia amb molt del sol, tot i que els ruixats de tarda aniran a més al Pirineu, sobretot al sector occidental de la serralada. Diumenge és possible que el temps sigui ja una mica més variable, sobretot en comarques de l'oest i del sud. El dia podria començar amb nuvolades i alguns ruixats aïllats però intensos al voltant de Camp de Tarragona o a les Terres de l'Ebre.

Entre diumenge a la tarda i dilluns un canvi de temps una mica més destacable pot estendre els ruixats per molts punts del Pirineu i del Prepirineu, i la setmana que ve començarà fins i tot amb temps insegur a la Catalunya Central i en algunes comarques de Girona i de Barcelona. A hores d'ara els models de previsió fan pensar que els ruixats només podrien arribar a ser abundants al voltant del Pirineu Occidental.

Aquest canvi de temps farà que l'ambient més fresc d'aquest mes de juny arribi entre dilluns i dimarts que ve. Una entrada d'aire més fred de cara a l'inici de la setmana que ve farà que la temperatura baixi fins i tot per sota del que caldria esperar per a l'època. La nit de dilluns a dimarts podria ser la primera del mes de juny en què la temperatura baixi per sota del que tocaria per a l'època. Fins ara cada nit des del 26 de maig ha sigut més calorosa del que caldria esperar, fins i tot agafant com a referència el període recent 2009-2020.

El vent perdrà protagonisme de cara a demà, però continuarà deixant-se sentir al migdia en punts de la costa central i del sud de la Costa Brava. Dissabte les ratxes de sud podrien tornar a superar els 50 km/h al nord de l'Empordà. Malgrat això, en general la situació marítima tendirà a millorar els pròxims dies encara que no sigui un cap de setmana de mar plàcida.

A més llarg termini sembla que acabarem el juny amb un nou repunt de la temperatura, però encara és aviat per saber si la calor pot tornar a ser intensa i persistent durant els primers dies de juliol, o si el mes començarà amb fresca. Tots els escenaris estan oberts.

stats