La méteo
previsions 13/08/2022

Cap de setmana de còctel meteorològic

Un inici de cap de setmana molt calorós, però també molt variable i insegur

2 min
Pols sahariana a Gavà
Cap de setmana calorós amb variabilitat i inestabilitat
Llamp a Vic

Després d'un divendres calorós i amb tempestes, arriba un dissabte ben carregat de fenòmens meteorològics. Ens hem despertat amb la temperatura mínima més alta en diverses zones del territori català. Generalment, arreu del territori les nits han estat amb mínimes tropicals –temperatura per sobre dels 20 °C– i en algunes zones s'hi han registrat mínimes tòrrides –temperatura per sobre dels 25 °C–, com al sud de Ponent, les Terres de l'Ebre, el litoral central i l'extrem del litoral nord. Aquestes són algunes de les temperatures que destaquen:

- 29,7 °C al Soleràs (Garrigues)

- 27,5 °C a Horta de Sant Joan (Terra Alta)

- 27 °C a Hortsavinyà (Maresme)

- 27,8 °C a l'Estartit (Baix Empordà)

Temperatura mínima del dissabte 13

Al matí ha predominta el cel serè, el qual ha afavorit l'increment de la temperatura arreu del territori. No obstant això, aquest increment no ha estat equitatiu a tot arreu. La temperatura màxima s'ha mantingui similar a la de divendres arreu del territori i s'han assolit valors al voltant dels 40 °C de màxima:

  • 42 °C Aldover (Baix Ebre)
  • 41,8 °C Ametlla de Mar (Baix Ebre)
  • 41,8 °C Benissanet (Ribera d'Ebre)

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís d'intensitat de calor a les comarques de la meitat est del territori.

A partir del migdia de dissabte han arribat bandes de núvols alts d'oest a est i han crescut nuvolades en diferents punts del territori, fet que ha donat lloc a xàfecs, acompanyats de tempesta, pedra -localment- i ratxes fortes de vent, localitzats al Pirineu, al Prepirineu, al quadrant nord-est i al terç sud del territori. Especialment, els del quadrant nord-est estan sent molt intensos amb un desenvolupament vertical de 14 km i valors de precipitació acumulada superiors als 30 mm:

  • 45,3 mm Molló (Ripollès)
  • 43,5 mm Núria (Ripollès)
  • 38,6 mm Queralbs (Ripollès)
Pedregada a Amer

Diumenge serà el primer dia de la refrescada que ens espera. La temperatura màxima baixarà considerablement en zones de Ponent i la Catalunya Central, mentre que a la resta aquesta baixada no serà tan acusada. Circularan núvols alts al matí d'oest a est i a la tarda es formaran nuvolades en diferents punts del territori. Durant el matí és possible que es produeixi algun ruixat minso a la meitat oest del territori, però no serà fins al migdia quan és possible que hi hagi xàfecs acompanyats de tempesta al Pirineu, al Prepirineu, al terç nord-est i al massís dels Ports.

Pel que fa a la setmana vinent, els models apunten que la baixada de la temperatura es prolongarà més del que esperàvem en un principi. La tendència en descens es podria allargar fins dijous de la setmana vinent, arribant a temperatures màximes de 10 °C per sota de les que tindrem avui. Aquest fet ens situaria per primer cop amb anomalies negatives de temperatura en aquest mes.

stats