La méteo
previsions 22/09/2022

La méteo: tongada de pluges intenses per començar un cap de setmana més de tardor

Entre divendres a la nit i dissabte al matí plourà a la majoria de comarques i a prop de la costa hi pot haver aiguats forts

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura s'ha quedat més curta que ahir, una baixada que s'ha notat més a Ponent i a les Terres de l'Ebre que no pas a la resta. Avui ja no hi ha hagut temperatures de més de 30 graus enlloc, de mitjana a Catalunya les temperatures màximes han baixat gairebé dos graus respecte ahir. Aquest migdia ha sigut l'últim d'estiu, aquesta nit a les 3 h es produirà l'equinocci i entrarem oficialment a la tardor.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquesta nit les pluges han descarregat sobretot a les Pitiüses: han arribat a caure 38 l/m² a Sant Antoni de Portmany i 17 a Cala de Bou, amb dades fins a les 8 del matí. Durant les últimes hores també hi ha hagut xàfecs aïllats, però intensos, a Mallorca. Destaquen els 24 l/m² d'ahir a Sencelles i els 17 d'Andratx. A Catalunya els xàfecs han sigut molt aïllats però intensos: ahir van arribar a caure 9 l/m² en poca estona a l'Hospitalet de l'Infant i aquesta nit els ruixats han deixat 6 l/m² a Deltebre.

Es va aclarint cada cop més el pronòstic de cara al cap de setmana. Tot fa pensar que la tongada de pluja més forta i extensa arribarà durant el vespre i la nit de divendres. Les precipitacions s'estendran per totes les comarques, però les quantitats més importants cal esperar-les a la meitat est de Catalunya, sobretot en punts de la Costa Central i de la Costa Brava, on fàcilment hi haurà acumulacions de més de 50 l/m², i cal esperar que en alguns indrets se superin els 100.

El Meteocat té actiu un avís per pluges intenses entre demà a la nit i dissabte al matí, l'avís afecta un grup de comarques bàsicament de la costa i del prelitoral centrals, que van del Baix Penedès fins a la Selva.

A partir de dissabte al matí les precipitacions seran més intermitents i irregulars. És bastant probable que a mesura que avanci el matí fins i tot s'obrin moltes clarianes, però cal tenir en compte que a la tarda i vespre la inestabilitat tornarà a augmentar. Durant les últimes hores de dissabte els ruixats més abundants afectaran en aquest cas punts del Pirineu i del Prepirineu, però també cal esperar ruixats sobtats i localment forts en comarques de l'altiplà central o fins i tot en punts de la costa i del prelitoral centrals. Per tant, dissabte, entre la tarda i el vespre, pot tornar a ploure amb ganes en força comarques, però això no vol dir que plogui tot el dia.

Diumenge el més probable és que bona part de les pluges quedin concentrades sobre el mar, més a prop de les Balears que no de Catalunya. Encara hi haurà molts intervals de núvols i a primera hora fins i tot es podran escapar ruixats puntuals a la costa, però en general el dia serà variable i amb escasses precipitacions. A mesura que avanci el diumenge, els xàfecs podrien tornar a afectar amb intensitat molts punts de les Balears.

L'inici del cap de setmana estarà marcat per una ambient una mica més xafogós que no pas el dels últims dies, sobretot a la costa, però el cap de setmana acabarà amb una sensació clara de tardor que es mantindrà tota la setmana que ve. El descens del termòmetre es notarà especialment al Pirineu, on dissabte a última hora pot arribar a nevar als cims més alts. Les temperatures de diumenge i de l'inici de la setmana que ve seran les més baixes del mes de setembre fins ara.

A llarg termini la setmana que ve començarà amb un temps una mica més tranquil, però entre dijous i divendres s'entreveu clarament un escenari novament favorable a ruixats. Per ara no hi ha indicis tan clars de pluges extenses com els que hi havia de cara a aquest cap de setmana, però és bastant probable que a la majoria d'indrets les pluges d'aquest cap de setmana no siguin les últimes del mes de setembre.

stats