La méteo
previsions 01/12/2022

La méteo: més fred i alguns ruixats a l'espera d'una setmana que ve amb més canvis

Només a l'extrem nord-est hi ha indicis d'algunes pluges importants en l'inici del cap de setmana

3 min

BarcelonaL'hivern va arribant. Aquest migdia ha sigut amb diferència el més fred des que va començar la tardor. Per primer cop la mitjana de les temperatures màximes a Catalunya no ha passat dels 10 graus, i aquest indicador ha baixat gairebé dos graus respecte del valor d'ahir. Els núvols baixos i bancs de boira han fet que algunes màximes no passessin dels 6 o 7 graus a l'altiplà central i en alguns sectors del Priorat i de les Garrigues.

Les pluges han deixat ruixats molt irregulars a les Balears, destaquen els 37 l/m² de Formentera o els 9 de Pollença. Al País Valencià han caigut 37 l/m² a Polinyà de Xúquer, 24 a Xàbia i 9 a Elx. Entre avui i demà les precipitacions poden arribar a acumular més de 50 o fins i tot 100 l/m² en alguns pobles del sud del País Valencià.

Els últims models de previsió fan pensar que les pluges no arribaran de manera decidida a Catalunya, però el temps el cap de setmana serà insegur i està obert a sorpreses. Demà hi haurà més núvols a la costa, especialment al nord-est. Entre divendres a la tarda i dissabte arribarà un episodi de pluges considerable al golf del Lleó, però el més probable és que només al Rosselló o potser en tot cas al voltant de la serra de l'Albera o al Pirineu oriental les precipitacions arribin a ser significatives.

És possible que dissabte plogui tímidament en altres comarques de Girona, però en general el cap de setmana començarà amb força núvols però amb poques possibilitats de pluja. Cal tenir en compte que el pronòstic està poc definit per ser una previsió a només 72 hores vista; hi ha incertesa però el més probable és que dissabte sigui un dia mig ennuvolat en general.

Diumenge el temps no s'escapa de les incerteses. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que durant el matí poden caure alguns ruixats puntuals, precipitacions que podrien anar acompanyades de neu fins i tot per sota dels 1.000 metres. En general seran precipitacions poc abundants, però al Pirineu pot arribar a nevar amb una mica més de ganes al fons de les valls. La previsió és incerta i cal tenir en compte la possibilitat de sorpreses.

L'ambient d'hivern s'accentuarà durant l'inici del cap de setmana, sobretot pel que fa a les temperatures diürnes. Els migdies del cap de setmana seran els més freds des que va començar la tardor en moltes comarques de l'oest, i la temperatura també es mantindrà a ratlla a la costa.

La setmana que ve començarà amb una pujada marcada de la temperatura. Al voltant de dimarts i dimecres els termòmetres marcaran valors entre 2 i 4 graus més alts que avui, la sensació d'hivern minvarà però no hi haurà temperatures de 20 graus. A llarg termini el més probable és que cap al final de la setmana el termòmetre torni a recular, però res fa pensar en un fred més marcat que el que ja faci aquest cap de setmana.

Pel que fa a l'estat del cel seguirem en un context de temps bastant caòtic i, per tant, difícil de preveure. Els mapes de probabilitat de precipitació, els que més ens ajuden a entreveure el temps a llarg termini, apunten a un possible escenari de ruixats entre dimarts i dijous, tot i que segueixen sense apuntar amb garanties a pluges importants. El temps segurament serà insegur i variable, però només al Pirineu occidental i altre cop a l'extrem nord-est s'entreveuen possibilitats una mica més altes de pluges significatives. Caldrà seguir-ho.

stats