previsions 29/04/2021

La méteo: inici del cap de setmana amb pluja i ambient de març

Aquest divendres seguirà sent un dia molt variable però dissabte arribaran pluges més generals

3 min

BarcelonaAquesta nit han continuat les pluges intermitents, sobretot al Pirineu i Prepirineu, on s'han acumulat precipitacions força abundants. D'entre les pluges recollides entre ahir i avui a les 8 del matí destaquen (en l/m2):

  • Port del Comte (cota 2.300), 34
  • El Pont de Suert, 29
  • Berga, 29
  • Ripoll, 28
  • Núria, 26
  • Ulldecona, 19
  • La Pobla de Segur, 18
  • Sort, 17
  • La Seu d'Urgell, 16
  • Solsona, 16
  • Olot, 12

De matinada ha plogut també en punts de la costa, però a prop de mar avui el paraigua farà poca falta. En general els ruixats irregulars afectaran el Pirineu i Prepirineu, però a diferència dels últims dies avui també s'estendran per punts del prelitoral, sobretot a la tarda. Ruixats sempre sobtats que quan apareguin descarregaran amb ganes.

Acumulacions de precipitació previstes per avui

Al migdia l'ambient canviarà poc, avui moltes màximes se situaran entre els 17 i els 21 graus, sensació de primavera i temperatures bastant normals per a l'època. Demà no hi haurà grans canvis. A primera hora s'escaparan ruixats aïllats a prop de mar, a la tarda xàfecs sobtats afectaran sobretot el Pirineu i la Catalunya Central, però de forma més puntual també arribaran a altres comarques interiors i prelitorals. Sensació de primavera.

El cap de setmana començarà amb un gir en el temps. Els models de previsió dibuixen cada cop amb més confiança una tongada de pluja general i generosa de cara a dissabte. Les pluges escombraran Catalunya d'oest a est, a primera hora sobretot plourà a Ponent, i entre mig matí i el migdia els xàfecs se centraran més en comarques de la meitat est. Gairebé arreu s'acumularan com a mínim 5 o 10 l/m2, i en alguns casos cal esperar acumulacions de fins a 30 o 40 l/m2. La tongada de pluja no serà especialment llarga, però plourà de forma continuada. A mitja tarda ja gairebé no plourà enlloc. Aquesta vegada les pluges també arribaran a les Balears, sobretot a la serra de Tramuntana.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte

Aquest canvi de temps anirà acompanyat d'una entrada d'aire fred que ens tornarà a un ambient altre cop de març. Dissabte al migdia hi haurà de 3 a 8 graus menys que avui, i les matinades de diumenge a dilluns seran fredes per ser maig, fins al punt que en comarques interiors i del Pirineu la temperatura baixarà dels 5 graus. La cota de neu caurà fins als 1.600 o 1.700 metres en general, i al vessant nord del Pirineu arribarà a baixar fins als 1.300 o 1.400. Per sobre dels 2.000 metres la neu pot acumular més de 20 cm en molts punts de la serralada. Dissabte al vespre bufaran la tramuntana i el mestral, però el vent no tindrà gaire protagonisme en aquest canvi de temps.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte

Diumenge serà un dia més agradable. Al sud i a Ponent predominarà el sol, però al Pirineu i en moltes comarques de Girona i de Barcelona el temps encara serà variable, fins i tot amb més núvols que sol al nord-est. El ruixats seran molt més aïllats, però podran encara aparèixer de forma sobtada en comarques interiors de Girona, al Prepirineu i a la Catalunya Central. El temps també serà insegur en àmbits com el Vallès i el Maresme.

A partir de dilluns entrarem en un període de més estabilitat i de més predomini del sol. Això anirà acompanyat d'una pujada de la temperatura, que podria ser marcada a mitjans de setmana. És possible que passem d'un primer cap de setmana de maig fred per a l'època, a un segon de calor avançada per a l'època.

stats