previsions 05/03/2021

La méteo: ruixats dispersos en un cap de setmana de temps més insegur

La temperatura es mantindrà a ratlla a la costa i baixarà al Pirineu i Prepirineu.

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaCom estava previst els ruixats irregulars han començat a estendre's per moltes comarques del Pirineu, del Prepirineu i de la Catalunya Central. Fins a dos quarts de sis de la tarda destaquen els 12 l/m2 acumulats a Molló, els 8 de la Vall de Bianya, els 6 de la Vall d'en Bas, els 5 de Perafita i els 3 de Ripoll. Avui les temperatures més altes han sigut els 19 graus de Tortosa, els 18 d'Igualada i els 17 de Valls i de Girona.

Acumulacions de precipitació previstes per avui

Els ruixats han d'ajudar a començar a fer baixar el nivell de partícules després d'una setmana sencera amb nivells de PM10 molt elevats, a causa de l'estancament i de les diverses entrades de pols africana que hi ha hagut aquest mes de febrer. Ahir i avui els nivells de partícules estan sent especialment alts al nord i en comarques de l'oest. L'estació de Bellver de Cerdanya registrava aquesta tarda una mitjana de 24 hores de partícules PM10 de 101 ug/m3 d'aire, més del doble del permès. A Sort, Manlleu, Lleida i Mollerussa també se supera avui encara el límit. Les pluges i nevades d'aquest divendres aniran molt acompanyades de fang.

A la Cerdanya el nivell de partícules ha sortit dels marges previstos del gràfic.

El cap de setmana no ens desfarem del temps variable i insegur, però no arribarà a ploure de forma general. Demà els ruixats irregulars seguiran afectant sobretot comarques del Pirineu i el Prepirineu, i en general seran pluges més minses que avui. En conjunt el dia serà mig ennuvolat, o fins i tot bastant tapat en alguns punts de la costa.

Diumenge la possibilitat de pluja s'estendrà per moltes comarques de Girona, sobretot per l'Empordà, tot i que seran precipitacions poc abundants. Les pluges també arribaran a les Balears. A les Pitiüses i al sud del País Valencià hi podria arribar a ploure amb ganes.

Acumulacions de precipitació previstes per a diumenge

Lluny de millorar, dilluns el temps serà més inestable. Els ruixats s'estendran per moltes comarques centrals de Catalunya, i en alguns casos fins i tot aniran acompanyats de tempesta. Durant bona part del cap de setmana la cota de neu es mourà al voltant dels 1.500 metres, però dilluns al Pirineu pot arribar a nevar fins i tot per sota dels 1.000.

Aquest indicador deixa entreveure que el fred s'accentuarà. Durant bona part del cap de setmana continuarà l'ambient poc fred de nit, però també poc primaveral al migdia. En l'inici de la setmana que ve la sensació d'hivern augmentarà, un canvi que es notarà molt més en comarques interiors i de muntanya que no pas a la costa.

Diferència prevista entre la temperatua màxima d'avui i la de demà

Caldrà esperar a mitjans de la setmana que ve per veure un temps amb més sol i amb migdies una mica més primaverals. El canvi de temps dels pròxims dies rebaixarà la humitat en general i farà que la setmana que ve no hi hagi tants núvols baixos ni tanta pols en suspensió, però això no ho començarem a notar fins dimarts o dimecres.

stats