La méteo
previsions 07/09/2023

La méteo: pic de calor de ple estiu al voltant de l'Onze de Setembre

La temperatura tornarà a pujar els pròxims dies. Després del cap de setmana llarg podrien arribar ruixats

2 min

BarcelonaTarda de calor gairebé tan intensa com ahir. De mitjana les màximes avui han sigut 2,5 graus més altes del que tocaria, en un dijous amb temperatures de fins a 35,4 graus a Llimiana, de 34,4 al Poal, de 33,8 a Mollerussa i de 33,6 a Tremp. Un dia més les màximes han sigut més de mitjans d'agost que no de principis de setembre.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

La calor encara anirà a més de cara al cap de setmana de l'Onze de Setembre. La temperatura repuntarà novament amb un pic de calor intensa que apunta a la Diada. És probable que encara torni a haver-hi algunes màximes de fins a 35 °C, un ambient de ple estiu que, com ja ha anat passant en els últims anys, es presenta sovint al setembre. Demà farà una mica més de calor que avui, dissabte una mica més que demà, però en tot cas no sembla que la temperatura hagi d'arribar a superar els valors de dilluns o dimarts.

Si aquest cap de setmana s'arriba a 35 °C no serà pas la situació més tardana de calor intensa dels últims anys i també n'hi ha registrada alguna en dècades anteriors. El 2019 a Vinebre es va arribar a 35 °C per Sant Miquel, el 29 de setembre, i el centenari Observatori de l'Ebre també té registrats més de 35 °C el 26 de setembre del 1983.

Sembla que la calor tendirà a afluixar lentament a partir de la Diada, i que la setmana que ve es notarà més l'ambient de setembre, però segurament per veure temperatures com les dels últims dies d'agost caldrà esperar fins a la segona quinzena del mes.

S'acosta un cap de setmana llarg i no hi ha perspectives que les coses hagin de canviar gaire. Difícilment el temps s'embolicarà o canviarà abans de dimarts. El més probable fins a la Diada és un temps de sol, amb nuvolades de tarda al Pirineu però fins i tot sense ruixats a la serralada, o en tot cas amb xàfecs molt aïllats.

El vent serà feble en general. Diumenge el vent de sud es començarà a deixar sentir una mica més al nord de la Costa Brava, i per la Diada bufarà una mica de garbí, però la situació marítima serà tranquil·la en general. Els últims dies havien sovintejat les banderes grogues i vermelles a les platges, però ahir ja s'ha invertit la tendència i de cara al cap de setmana cal esperar que la manca de vent afavoreixi que les banderes verdes predominin.

És possible que a mitjans de la setmana que ve comencin a arribar canvis i apareguin com a mínim alguns ruixats al Pirineu i al Prepirineu, però de moment tots aquests canvis encara són borrosos. En tot cas, els mapes de probabilitat que en total en els pròxims nou dies com a mínim caiguin 5 l/m² dibuixen valors alts en molts indrets, i els de més de 20 l/m² valors raonablement alts al Pirineu i Prepirineu. Senyals de canvis a llarg termini encara que estiguin poc definits.

stats