La méteo

Cap de setmana força plàcid, però amb petites excepcions

Les temperatures baixaran, amb calor més continguda, i es pot escapar algun ruixat local de tarda

3 min
El pas de bandes de núvols alts i mitjans deixarà el cel mig ennuvolat.

Les temperatures van pujar clarament divendres amb un petit pic de calor que va tornar a disparar les màximes lleugerament per damunt dels 34 °C a Ponent (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació) després d'uns dies d'ambient fresc. No obstant això, els termòmetres baixaran aquest cap de setmana amb un ambient càlid més moderat i normal per a l’època. Tot i petits matisos en el cel que s’hauran de tenir en compte, s’esperen uns dies força plàcids, per aprofitar.

Dissabte: petits canvis

Durant la matinada el pas d’un front molt desgastat ha fet augmentar la nuvolositat, sense precipitacions. Al matí ens tornem a llevar amb núvols baixos i boires en diversos punts, especialment de la costa i del prelitoral. Tot i que no es pot descartar alguna gotellada aïllada, en general no s’esperen precipitacions i el sol s’anirà imposant amb el pas de les hores.

Ens espera una jornada plàcida i per aprofitar a la majoria de comarques, però a la tarda creixeran nuvolades en zones de muntanya. Poden caure alguns ruixats febles i locals en punts del Pirineu i del Prepirineu. Tot plegat, ben poca cosa. També bufarà transitòriament la tramuntana a la Costa Brava, però diumenge haurà desaparegut.

Pel que fa a les temperatures, ens tornarem a llevar amb sensació de fresca o suavitat en general. Al centre del dia els termòmetres baixaran a l’interior i al nord del país, sobretot a la cara nord del Pirineu i a l’interior nord-est. Refrescada en aquestes zones, però pocs canvis al sud i en gran part de la costa. Moltes màximes es mouran entre els 24 °C i els 29 °C, localment més altes a l’interior sud i a Ponent. En canvi, farà més fresca al Pirineu, al Prepirineu i a l’interior nord-est.

Diumenge: força calma

Repetirem un patró molt semblant al de dissabte. Per tant, al matí tindrem alguns núvols baixos i boires, especialment al litoral i al prelitoral. Al llarg del dia el sol dominarà en general amb només restes d’alguns intervals de núvols. Tornaran a créixer nuvolades de tarda en zones de muntanya, però difícilment deixaran ruixats. A primera hora farà més fresca, i al centre del dia baixaran les màximes al centre i al sud del país, però pujaran a l’interior nord-est. La calor es mantindrà continguda, amb ambient força normal per a l’època.

Setmana que ve: nou canvi de temps

La setmana vinent l’arrencarem amb força calma i un nou repunt de la calor. No obstant això, estem pendents d’un front que arribarà dimecres i que reactivarà la inestabilitat. Els diferents models meteorològics no s’acaben de posar d’acord sobre quina afectació tindrà a casa nostra. Tot i això, sembla que els xàfecs podrien reaparèixer en moltes comarques. Una situació encara molt incerta que haurem d’anar confirmant. De moment, no es veuen calorades a la vista.

Balanç de la calor de divendres

Les temperatures van pujar de valent divendres, tant de dia com de nit. De fet, les mínimes van quedar força més altes, especialment allà on hi havia núvols baixos de matinada. Hem passat de la fresca o fred atípics de dies enrere a registrar algunes nits lleugerament tropicals (mínimes per damunt dels 20 °C) en punts de les comarques de Tarragona. Al centre del dia els termòmetres es van enfilar de valent amb la majoria de màximes entre els 25 °C i els 30 °C. No obstant això, la calor va ser especialment intensa a Ponent, al pla de Bages, a l'interior de l'Ebre i al Priorat, on es van assolir alguns valors d'entre 31 °C i 34 °C. Destaquen els 34,5 °C assolits a Vilanova de Segrià o els 34,4 °C d'Alcarràs i Torres de Segre (Segrià) com a màximes més altes del dia a Catalunya. Els termòmetres baixaran aquest cap de setmana.

stats