La méteo
previsions 20/01/2023

La méteo: el cap de setmana més gèlid de l'hivern

Molts termòmetres baixaran dels -5 ºC de matinada. El vent seguirà bufant sobretot al Pirineu i a l'Empordà

3 min

BarcelonaSegueix l'ambient de ple hivern, tot i que avui la temperatura ha pujat una mica més que els últims dies. Les màximes més altes han arribat als 16,7 ºC a Cunit, als 16,4 a Alcanar i als 16 a Tarragona. Tot i això, en el conjunt de Catalunya de mitjana hi ha hagut un grau i mig menys del que tocaria per a l'època. La tendència a l'alça del termòmetre s'estroncarà clarament aquest cap de setmana.

El fred posarà la directa a partir d'aquesta tarda, de manera que les grans protagonistes del temps del cap de setmana seran les glaçades fortes. Aquesta nit farà força més fred que durant les últimes matinades, i la nit de dissabte a diumenge encara serà més gèlida.

Hem entrat en un cicle de temperatures baixes que serà llarg; com a mínim fins a final de mes no hi ha indicis que l'ambient torni a ser suau. El cap de setmana cal esperar mínimes de fins a -20 °C a les cotes altes del Pirineu i moltes temperatures també per sota dels -5 °C en comarques interiors, tot i que el fet que el vent no pari del tot limitarà les glaçades fortes a la vall de l'Ebre. Aquesta nit serà clarament més freda que la matinada d'avui, però el termòmetre no tocarà fons fins diumenge al matí.

La setmana que ve podria començar amb més intervals de núvols i un temps més variable. Això afavorirà que les glaçades no siguin tan fortes de nit però que, en canvi, arribin segurament les temperatures diürnes més baixes. Fixeu-vos en l'anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve: el blau domina clarament en el nostre àmbit, cosa que indica que el fred intens s'allargarà durant gairebé tot el que queda de gener.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve

Demà hi haurà encara una nova tongada de nevades al vessant nord del Pirineu, però en aquest cas la neu no s'estendrà més enllà de la Vall d'Aran, del nord del Pallars o d'Andorra. En general el cap de setmana serà de cel ben clar i molt bona visibilitat, però diumenge a la tarda començaran a arribar núvols pel nord-est que faran que el cap de setmana s'acabi amb un cel més tapat en moltes comarques de Girona. Demà sí que hi pot haver ruixats curts però intensos a les Balears, sobretot entre Mallorca i Menorca, on no són descartables calabruixades o emblanquinades gairebé fins a la costa.

Aquesta passada nit les nevades han tornat a emblanquinar molts punts del Pirineu i fins i tot del Prepirineu. En general les emblanquinades han deixat poc gruix a cotes baixes, però s'ha vist nevar en molts pobles del Ripollès, de la Cerdanya, de l'Alt Urgell, del Pallars, de la Ribagorça o fins i tot del Berguedà. A cotes altes durant les últimes 24 hores se n'han acumulat 36 més al Lac Redon, 24 a Certascan, 8 al Prat d'Aguiló (Cadí Nord) o 7 a Núria. A Certascan des de diumenge ja han caigut 80 cm de neu.

La setmana que ve la inestabilitat continuarà centrada al tram central del Mediterrani. Entre dilluns i dimarts hi haurà més núvols a Catalunya, però els ruixats continuaran apareixent només a les Balears i sempre de manera molt dispersa i irregular. Encara nevarà també al vessant nord del Pirineu, però ja no s'acumularan precipitacions tan abundants com les dels últims dies.

El fort vent també ha anat de baixa durant aquest divendres, però seguirà sent protagonista del cap de setmana. De matinada hi ha hagut ratxes de fins a 130 km/h a Mas de Barberans, 112 al Perelló, 107 a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes i a Mont-roig del Camp. Aquesta és tot just la quarta ratxa de més de 100 km/h que hi ha hagut des del 2020 a Roquetes.

Aquest cap de setmana la tramuntana continuarà bufant amb intensitat, sobretot a l'Empordà, on es deixarà sentir amb cops de més de 50 km/h de manera extensa, no només al nord del cap de Begur. El vent també continuarà sent protagonista a les Terres de l'Ebre, però sense ratxes tan fortes com les de les últimes hores. Demà el vent afegirà sensació de fred en moltes altres comarques, encara que no sigui fort. Diumenge serà menys protagonista.

stats