previsions 28/08/2021

Cap de setmana amb menys calor i més núvols

La calor baixarà i hi haurà algun xàfec diumenge i més pluja la setmana vinent

3 min
Estratocumulus sobre la ciutat de Barcelona, vistos des de l'observatori Fabra.
Escolta aquí la previsió del temps

El cap de setmana comença amb núvols baixos a la meitat est del país, amb visibilitat regular a causa dels estrats o d'algunes boirines. En canvi a l’interior, a Ponent i al Pirineu el matí s’ha mostrat ben radiant i així continuarà al llarg del dia. La calor afluixarà una mica a partir d’avui i els valors registrats ahir de 38 ºC o 39 ºC, per exemple a Aitona, Vinebre i Torroja del Priorat, no es repetiran. Les màximes previstes per aquest dissabte quedaran al voltant dels 36 ºC a Ponent o a l'interior de l’Ebre. La xafogor serà present a la costa, amb núvols baixos que es trencaran a migdia i que tornaran a aparèixer al final de la jornada. Les màximes al litoral es mouran entre els 28 ºC i els 30 ºC.

Les mínimes de la matinada passada ja comencen a indicar-nos un ambient més propi de finals d’estiu, amb nits cada vegada més fresques a l’interior i al Pirineu. A les valls pirinenques la nit ha sigut força fresca, amb valors d’entre els 5 ºC i els 8 ºC, i a la Catalunya central i sectors elevats del Prelitoral s’han mogut entre els 10 ºC i els 13 ºC. En canvi, a la façana costanera encara costa descansar, amb xafogor i una mínima que no ha baixat dels 24 ºC en alguns observatoris del litoral central. Destaquem, per exemple, els 24 ºC de Viladecans i de Barcelona, i a l’altra banda del termòmetre tenim els 10 ºC de Prades, els 8,6 ºC de Tírvia i els 5,5 del Pont de Suert.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui
Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dilluns

La visibilitat millorarà al llarg del matí i només quedaran núvols baixos a la meitat est del país. A mitja tarda poden créixer algunes nuvolades d’evolució al Pirineu o el Prepirineu més oriental, que deixarien algun xàfec poc important, amb poca quantitat de precipitació. Els vents bufaran del sud-est i, fins i tot, de llevant al litoral central, i aixecaran maror. En canvi, al nord de la Costa Brava bufarà una mica de tramuntana a causa del flux del nord generat per les baixes pressions sobre l’Adriàtic i l’anticicló britànic.

Diumenge el dia començarà més cobert, amb bandes de núvols que aniran circulant de sud a nord, amb possibilitat d'algun ruixat a la Costa Daurada. A la resta apareixeran alguns núvols, més compactes a la meitat est. La tarda deixarà alguns ruixats cap al Pirineu i al final del dia se'n tornaran a veure a l'extrem sud. L’ambient serà més fresc a tot el país, amb màximes que no passaran dels 30 ºC: els valors més baixos seran a les comarques del sud o litoral, on es mantindrà més cobert.

Dilluns a la matinada els models indiquen força activitat cap al sud del país, amb xàfecs més intensos, fins i tot en forma de tempesta. Els xàfecs es repetiran al llarg de tota la setmana, amb precipitacions que a partir de mitja setmana tornarien a descarregar amb més força cap als Ports i el Pirineu amb un ambient que serà més fresc a tot el país. Les quantitats acumulades seran més minses al litoral central i a Ponent.

Pluja prevista acumulada per diumenge
Pluja prevista acumulada per dilluns
stats