previsions 13/05/2022

La méteo: la temperatura s'enfilarà fins als 35 graus els pròxims dies

Aquest cap de setmana el cel quedarà més enterbolit i apareixeran alguns ruixats molt aïllats

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha superat els 30 graus en alguns punts de l'interior, però a la costa l'ambient ha seguit bastant fresc, sobretot entre el Garraf i el Camp de Tarragona on la boira ha fet acte de presència i ha mantingut el termòmetre a ratlla. A primera hora de la tarda la temperatura era més baixa que ahir en aquest sector, i també a l'Empordà on sense el garbí avui no ha fet tanta calor. La mitjana de les màximes ha tornat a ser 3,5 ºC més alta del que caldria esperar, però no ha pujat més que ahir. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 30 ºC de Lleida, d'Alcarràs i d'Artés.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

La matinada ha sigut més fresca que les anteriors. Gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han baixat dels 10 graus a primera hora. Hi ha hagut una inversió tèrmica marcada: mentre que a les parts baixes del Bages la temperatura ha baixat fins als 5 graus, a Montserrat la mínima ha sigut de 13. La mitjana de les temperatures mínimes a Catalunya ha quedat en 9 ºC, un grau per sota del valor d'ahir.

A mesura que passin els dies continuarà la lenta i progressiva pujada del termòmetre. Aquest cap de setmana no cal esperar encara canvis gaire significatius. Al migdia se superaran els 30 graus en algunes comarques interiors, però la temperatura no serà gaire més alta que avui. Diumenge el vent tornarà a empènyer el termòmetre cap amunt a l'Empordà, on també es podria arribar puntualment als 30 graus.

Aquest cap de setmana hi haurà alguns intervals de núvols més que els últims dies. En general seran núvols prims, però en alguns moments el cel pot arribar a ser fins i tot variable. A les tardes es formaran ruixats i tronades a Castella, el País Basc i l'Aragó, unes pluges que diumenge a la tarda no és descartable que deixin gotellades a la Franja i a l'extrem oest de Catalunya. Demà i diumenge també hi haurà ruixats al Pirineu i als Ports, fenòmens més aviat puntuals i poc extensos. També cal tenir present la possibilitat que la boira o els núvols baixos puguin aparèixer puntualment a la costa fruit del xoc entre l'aire càlid i el mar, encara molt fred. Avui i demà farà poc vent, però diumenge el garbí es tornarà a deixar sentir, sobretot al sud de la Costa Brava.

A mesura que avanci la setmana que ve la massa d'aire càlid estarà cada cop més centrada al Mediterrani, i això farà que de màximes al voltant dels 30 graus passem a valors de gairebé 35. La setmana que ve les temperatures de més de 30 graus ja s'estendran per molts punts de la Catalunya Central i per moltes comarques prelitorals.

De mitjana la setmana que ve tindrem temperatures entre 5 i 7 graus més altes del que caldria esperar. Les previsions d'anomalies de temperatura del Centre Europeu de Predicció dibuixen clarament que al sud-oest d'Europa hi haurà un estiu avançat i caldrà veure si fins i tot cauran alguns rècords de temperatura de maig.

Anomalia de temperatura prevista de cara a la setmana que ve.
stats