previsions 24/09/2021

La méteo: cap de setmana amb regust d'estiu i només xàfecs puntuals

Entre demà i dilluns la temperatura seguirà pujant però res fa pensar en un estiuet gaire llarg

3 min

BarcelonaTarda amb força més calor que ahir en comarques interiors i del Pirineu, mentre a la costa l'ambient ha canviat poc o gens. La diferència entre la temperatura d'avui a les 4 de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora ha arribat a ser 4 o 5 graus a Ponent i en sectors de la serralada pirinenca. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 27,9 graus d'Arenys de Mar, els 27,6 de l'aeroport de Reus, els 27,6 de Vallfogona de Balaguer i els 26,8 de Tarragona. La nuvolositat ha sigut molt irregular segons el moment del dia i la comarca, però gairebé no ha plogut més enllà de quatre gotes.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 4 de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

L'entrada d'aire càlid afecta amb més força les Balears, on avui ja hi ha hagut algunes temperatures realment estranyes per a l'època. A l'observatori de Palma Portopí la matinada ha sigut exageradament xafogosa per ser finals de setembre. La mínima s'ha quedat en 24,8 °C, un valor que mai havia sigut tan alt tan tard en el calendari. Fins ara la mínima de més de 24 °C més tardana que hi havia registrada eren 24,2 °C el 21 de setembre del 2019. Al migdia a Palma la sensació tèrmica ha arribat a 40 graus.

Demà la bossa d'aire fred en altura que ha complicat el temps dels últims dies tornarà a acostar-se al Mediterrani, però només de manera transitòria i ja més desgastada. Això provocarà que el dia sigui variable i una mica insegur, tot i que els ruixats seran escassos. Els xàfecs seran sobretot probables a la tarda i en sectors del Pirineu i Prepirineu occidentals. A primera hora no són descartables gotellades en altres comarques, fins i tot a la costa, però serien pluges minses i de poca estona.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Diumenge el temps serà més assolellat i estable. Aquesta, de fet, serà la tònica també de l'inici de la setmana que ve. Després d'uns quants dies de tongades de ruixats força seguides, la primera part de la setmana que ve el temps serà tranquil, potser amb intervals de núvols però gairebé sense pluja. A partir de dimecres en tot cas podrien reaparèixer alguns xàfecs al Pirineu i a la Catalunya Central.

Demà i diumenge la temperatura pujarà més que avui. Els migdies del cap de setmana tindran un to bastant estiuenc, amb màximes a prop dels 30 graus en comarques prelitorals i a la Catalunya Central. A Ponent dilluns podria ser el dia de més calor, però a mesura que avanci la setmana que ve lentament el termòmetre anirà baixant.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

El més probable amb els mapes d'avui és que a partir de dijous hi hagi un segon tast d'ambient purament d'octubre, amb temperatures similars o fins i tot una mica més baixes que les de dimarts o dimecres passats. El pic de temperatura, per tant, serà breu, i tot fa pensar que el mes d'octubre començarà amb una sensació de tardor força evident.

La temperatura del mar ha baixat clarament aquesta setmana segons les observacions de Diego Lázaro. Ahir dijous el mar estava a 24,3 graus a Barcelona, només dues dècimes per sobre de la mitjana dels últims 15 anys. Durant l'última setmana la temperatura de l'aigua ha baixat més d'un grau.

stats