La méteo
previsions 13/01/2023

La méteo: fort vent, nevades i glaçades fortes en el que serà el tram més mogut de l'hivern

El cap de setmana començarà amb núvols prims i boires, però el temps farà un gir sobtat a partir de diumenge a la tarda

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha seguit la tendència a l'alça dels últims dies. Avui el termòmetre ha arribat a 19.1 ºC a Tortosa i a 18,3 a Anglès i a Amposta. Gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han passat dels 15 ºC, el valor més alt d'aquest indicador des del 3 de gener. Amb el pas de les hores els núvols s'han anat esqueixant i han desaparegut també les boires. De mitjana les màximes han sigut gairebé 3 graus més altes del que tocaria per a l'època. Avui fa exactament un mes de l'últim migdia que va ser una mica més fred del que caldria esperar per a l'època.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Demà el temps seguirà sent estable. També circularan bandes de núvols prims i farà una mica més de fred a primera hora, però els migdies del cap de setmana seguiran sent suaus. La boira marcarà l'inici del cap de setmana en fondalades interiors, però el fort vent a partir de diumenge la farà desaparèixer per complet.

El gran canvi de temps d'aquesta setmana arribarà diumenge al vespre, amb el pas d'una pertorbació que tot apunta que marcarà un punt d'inflexió en aquest hivern que fins ara ha sigut molt suau i tranquil. S'acosta un canvi de temps que generarà les temperatures més baixes de l'hivern fins ara, tot i que en un primer moment l'ingredient a tenir més en compte seran les fortes ventades.

El primer ingredient del canvi seran els ruixats que durant el vespre de diumenge descarregaran en moltes comarques de Girona i en menor mesura en algunes comarques de Barcelona, a Menorca i a Mallorca. En general seran precipitacions poc abundants, però en alguns casos s'arribaran a acumular més de 10 l/m². La cota de neu se situarà al voltant dels 1.000 metres, però al vessant nord del Pirineu nevarà fins a cotes més baixes.

En alguns moments de la setmana que ve tindrem tant d'aire fred en altura que es fa difícil pensar que no reapareguin alguns ruixats encara que siguin fenòmens sobtats i aïllats, però la setmana que ve sobretot estarà marcada per les intenses nevades al Pirineu Occidental, on entre diumenge i l'inici del pròxim cap de setmana és probable que s'arribin a acumular més de 50 cm de neu nova. Entre dimarts i dimecres la nevada s'entreveu general al Pirineu i amb emblanquinades fins a les cotes més baixes de la serralada, però serà sobretot al vessant nord del Pirineu on la neu caurà de forma més abundant.

Més enllà del Pirineu l'ingredient a tenir més en compte a l'inici de la setmana que ve serà sens dubte el fort vent. Diumenge a la tarda el mestral i la tramuntana ja es deixaran sentir amb ratxes fortes a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, però serà sobretot entre dilluns al vespre i dimarts quan les ventades es poden tornar perilloses de forma més general. Fixeu-vos en els mapes de vent com a hores d'ara els models de previsió dibuixen un escenari en què el color vermell que identifica les ratxes de més de 90 km/h s'estén per moltes comarques i fins i tot apareixen traces de ratxes de més de 110 km/h. Caldrà seguir molt de prop aquesta possible situació de fortes ventades de cara a la setmana que ve. El mestral seguirà bufant gairebé tota la setmana, però a partir de dimecres segurament ja no amb tanta força.

El fort vent augmentarà la sensació d'hivern i farà que ja durant els primers dies de la setmana que ve el fred sigui protagonista, tot i que fins dimecres la temperatura no serà gaire diferent de la dels últims dies en molts casos. Sens dubte serà durant la segona part de la setmana quan el fred serà més intens i quan arribaran les temperatures més baixes de l'hivern fins ara. De cara al tram final de la setmana que ve, cal esperar glaçades fins a la línia de la costa i temperatures per sota dels -5 °C en diferents fondalades interiors. A les cotes altes del Pirineu el termòmetre baixarà per sota dels -15 °C. Fred rigorós i de primera categoria.

Aquest fred més cru probablement minvarà durant l'última setmana de gener, però és bastant possible que durant els últims dies del mes quedem instal·lats en un context més hivernal que l'actual, una situació en què les glaçades siguin més freqüents i que en general tinguem dos o tres graus menys que els últims dies.

Nevarà fora del Pirineu?

Sempre que arriba una situació de fred intens toca preguntar-se si es traduirà en emblanquinades en indrets poc habituals. No hi ha gaires indicis que la neu pugui marcar la setmana fora del Pirineu, però al voltant de dimecres és possible que alguns ruixats més aviat puntuals puguin afectar sectors de la Catalunya Central i comarques de Girona, amb una cota de neu que ja seria molt baixa, inferior als 500 metres. Difícilment aquestes precipitacions passaran d'anècdota, però caldrà seguir el pronòstic de prop.

stats