La méteo
previsions 06/08/2022

Cap de setmana amb xàfecs de tarda i calor de ple estiu

Avui les tempestes afectaran bàsicament el terç nord del país i no seran tan intenses com les d'ahir

2 min
Les tempestes de divendres a la tarda, vistes des del Vallès Oriental.
Escolta aquí la previsió del temps

Les tempestes d'ahir a la tarda van descarregar amb intensitat en molts indrets i sovint van anar acompanyades de fortes ratxes de vent i de calamarsa. En poca estona es van acumular fins a 47 litres a Sant Romà d'Abella o 46 a Planoles i en van caure més de 20 a Viladecans, Castellnou de Bages, Roda de Ter, la Panadella o la Pobla de Segur. Aquest dissabte ha tornat a ploure, però els xàfecs no han sigut tan extensos ni tan intensos com els d'ahir. Han afectat bàsicament el terç nord del país, i fins a les set de la tarda destaquen els 18 litres recollits a Castellar de n'Hug, els 17 d'Olp o els 11 de la Seu d'Urgell.

Pluja molt benvinguda en un dissabte que, això sí, ha tingut moltes hores de cel clar. El sol s'ha imposat arreu durant la primera meitat de la jornada i ha afavorit que el migdia tornés a ser molt càlid, amb xafogor acusada prop de mar i amb màximes que, per exemple, s'han enfilat fins als 38 ºC a Aldover i a Cabanes o fins als 37 a Lleida, a Girona o a Cardona. Allà on plogui el termòmetre recularà sobtadament 10 o 12 graus, però a les comarques de la meitat sud del país la tarda es mantindrà assolellada i calorosa.

Diumenge es mantindrà aquesta dinàmica, amb un matí amb molt de sol però una tarda més insegura i variable. Demà els ruixats tornaran a ser més probables al Pirineu i al Prepirineu, però també acabarà plovent en comarques interiors de Tarragona o a la Catalunya Central. A la façana litoral difícilment hi plourà i el diumenge el tornaran a passar amb calor i xafogor de plena canícula. La matinada serà menys fresca que la d'avui i al migdia la majoria de termòmetres es mouran entre els 32 i els 36 °C.

I la setmana que ve no sembla pas que el mercuri vulgui recular. Hi haurà un petit repunt tèrmic de cara a dimecres, però ara mateix sembla que les temperatures més altes s'assoliran de cara al cap de setmana, quan algunes màximes tornaran a fregar els 40 °C als indrets més càlids del país. Per tant, tot fa pensar que passarem la primera quinzena d'agost sense assolir temperatures excepcionals però amb una persistència notable de valors 3 o 4 graus més alts del que seria normal en aquests dies d'estiu. Pel que fa a l'estat del cel, l'última actualització dels mapes del temps confirma que dilluns ja no plourà enlloc però deixa entreveure que dimarts a la tarda podrien tornar els xàfecs a la Catalunya Central i que dijous les tempestes de tarda tornarien a regar el terç nord del país.

stats