La méteo
previsions 02/12/2022

La méteo: cap de setmana amb una tongada de pluges minses i neu a cotes baixes

La setmana que ve hi haurà més canvis de temps però és poc probable una situació de pluja important

3 min

BarcelonaAmb l'arribada del desembre han començat els dies de boira i el fred s'ha anat instal·lant en comarques interiors. Avui la màxima no ha passat de 7 graus ni a Lleida, ni a Tàrrega, ni a Mollerussa ni tampoc a Tremp o a les Borges Blanques. A la costa la temperatura ha arribat a 16 graus a Cunit i al Vendrell, però només un 4% de les estacions de les quals fem seguiment han passat dels 15 graus, clarament el valor més baix des de l'abril.

Tant per cent diari d'estacions que han superat els 15 graus
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Un cop més en aquesta tardor les pluges han afectat amb força el sud del País Valencià, on entre ahir i avui s'han acumulat 102 l/m² a Tavernes de la Valldigna, 99 a Alzira o 96 a la Vall d'Ebo, segons dades de la xarxa Avamet. A les Balears d'avui destaquen els 40 l/m² de Cala Morell o els 21 d'Escorca.

Les pluges no arribaran de manera convincent a Catalunya, però tenim al davant un cap de setmana de temps variable i obert a sorpreses. Demà el cel estarà bastant més tapat que avui, però durant bona part del dia gairebé no plourà ni nevarà enlloc. A la tarda i vespre el temps serà cada cop més inestable i cauran nevades al Pirineu occidental amb una cota de neu fins i tot inferior als 1.000 metres. Entre el vespre i la nit els ruixats poden aparèixer de manera dispersa en altres comarques, sobretot a la costa i al prelitoral.

En contra del que semblava fa alguns dies, diumenge serà el dia més insegur del cap de setmana. Les nevades aniran a més al Pirineu occidental, sobretot al vessant sud de la serralada, amb una cota de neu que continuarà situada al voltant dels 1.000 metres. A la resta el dia serà molt canviant: és possible que entre el matí i el migdia plogui de manera molt irregular en altres comarques centrals i del sud, però no hi ha indicis que aquests ruixats puguin ser gaire abundants. És possible, de fet, que encara que diumenge plogui en algun moment del dia, també hi hagi més estones de sol que demà.

Al Pirineu i a les comarques interiors diumenge serà un dia purament d'hivern, però en general l'ambient no canviarà gaire respecte dels últims dies: temperatures normals per a l'època o en tot cas lleugerament més baixes del que caldria esperar. La setmana que ve començarà amb menys fred. Entre dimarts i dimecres el termòmetre marcarà valors entre 2 i 5 graus més alts que els d'avui o del cap de setmana. Les màximes tornaran a superar els 15 graus en moltes comarques. Seran només un parell de dies més suaus, perquè el tram final de la setmana apunta novament a temperatures més baixes, molt similars a les dels últims dies.

Pel que fa a l'estat del cel, a poc a poc es va aclarint la previsió de cara a la setmana que ve, i es va confirmant que tot i que hi haurà més canvis de temps, tampoc arribaran pluges significatives. Dimarts hi haurà un primer front que pot arribar a fer ploure en diverses comarques, però que només al Pirineu deixarà quantitats mínimament importants. En sectors de la Ribagorça i del Pallars podria ploure amb ganes, amb una cota de neu que se situarà més a prop dels 2.000 metres que no pas dels 1.000. Dimecres i dijous segurament arribaran més fronts que aportaran núvols, però és poc probable que plogui. A hores d'ara el dia de la setmana amb més possibilitats de pluges significatives és divendres, però, així i tot, no és una possibilitat gens segura.

stats