previsions 13/01/2021

La méteo: el fred més moderat s'anirà instal·lant els pròxims dies

A la costa la temperatura no pujarà més, però a l'interior hi haurà un canvi a l'alça partir de divendres

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaAvui per primer cop des del 23 de desembre un bon grapat d'estacions meteorològiques han superat els 15 graus, ha passat sobretot a les comarques de Girona i especialment a l'Empordà, però el vent ha provocat que també s'hagi arribat a 16 graus a Sort. D'entre les màximes més altes destaquen els 17 graus de Girona, Figueres, Sant Pere Pescador i la Bisbal d'Empordà. Per contra en algunes zones interiors el fred segueix sent molt viu, a Camarasa avui no s'ha passat de 0 graus, i a Tremp de -1.

La fredorada d'aquest inici d'any no ens deixarà gaires rècords absoluts de temperatura, però sí que ha tingut un ingredient poc habitual: la seva llarga duració. A partir de dades de més de 80 estacions del Meteocat, la secció de Meteorologia de l'ARA ha pogut calcular que la temperatura mitjana diària de Catalunya s'ha situat sota zero durant sis dies d'aquest any: del 4 al 8 de gener va haver-hi el fred més cru, però dilluns, després de la nevada, de mitjana Catalunya va tornar a estar sota zero.

No és un fet gaire estrany que Catalunya tingui una temperatura diària sota zero en conjunt, però sí que és poc freqüent que hi hagi tants dies seguits de fred. L'única fredorada que n'ha provocat més de sis va ser la famosa onada de fred siberià del febrer del 2012: aleshores n'hi va arribar a haver vuit.

Una dada que fa esgarrifar és la de l'Observatori de Pujalt, a l'Anoia, on la temperatura s'ha mantingut sota zero des de dissabte. Els 7 cm de neu que hi ha acumulats i la boira gebradora provoquen un ambient gèlid en aquest punt de l'altiplà. Avui aquí la mínima ha sigut de -3 i la màxima de -1. Curiosament el termòmetre que marca valors positius és el que hi ha ensorrat 5 cm sota terra: la neu crea una capa protectora.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui

Demà les coses no canviaran gaire: en tot cas la temperatura quedarà una mica més frenada que avui a la costa. Divendres el mestral entrarà amb més força, cosa que provocarà canvis sobretot a Ponent. El vent escombrarà l'aire fred estancat dels últims dies i farà que la temperatura comenci a pujar també de manera més clara en aquestes comarques de l'oest.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres

El cap de setmana la temperatura recularà una mica, però a llarg termini els models de previsió fan pensar que ens estabilitzarem en unes temperatures normals d'hivern, fins i tot amb alguns migdies bastant suaus a prop de mar. No hi ha indicis de cap nova fredorada com a mínim fins a finals de gener.

Pel que fa a l'estat del cel, els pròxims dies continuarà fent sol a la majoria de comarques, però demà i divendres les boires matinals persistiran a Ponent. Entre demà al vespre i divendres el pas d'un front provocarà algunes nevades al vessant nord del Pirineu, però a la resta hi ha poques opcions de pluja o neu fins a mitjans de la setmana que ve.

Cops de vent màxims previstos per divendres al matí
stats