previsions 25/09/2021

Últims ruixats i temperatures cap amunt

La pertorbació s'allunya i donarà pas a un curt estiuet

3 min
Cel cobert a primera hora a Arenys de Mar (Maresme)
Escolta aquí la previsió del temps

La bossa d'aire fred que ha afectat la península Ibèrica aquests últims dies es dilueix, però aquest dissabte encara enviarà les últimes bandes de núvols cap al nostre territori. Les escorrialles de la pertorbació es traduiran en un cel encara bastant cobert, amb un temps insegur, i també veurem nous xàfecs que, de fet, han anat descarregant al llarg del matí cap a Ponent, les Terres de l'Ebre o el Pirineu i Prepirineu de Lleida. Aquest temps humit, inestable i típic de tardor té les hores comptades perquè les previsions indiquen tot el contrari, amb un augment dels termòmetres, cel serè i, en definitiva, un petit estiuet que ens portarà temperatures altes per a l'època. No obstant això, aquest pic de temperatura no durarà gaires dies, ja que els models a mitjà termini indiquen un inici d'octubre més fresc, i tot sembla indicar que a partir de dijous de la setmana vinent tornarem a viure un ambient de tardor, amb termòmetres cap a baix i nous xàfecs. De moment, la previsió a curt termini ens indica aquest cel cobert en molts punts del país i amb precipitacions que aniran regant les terres de Ponent i la Franja. S'esperen ruixats també als Ports, al nord de la Terra Alta i de la Conca de Barberà, a la serra del Montsant, al Montsec i al vessant sud del Pirineu. Fins a les 9.00 h s'han acumulat entre 5 i 11 mm (11 mm a Gimenells, 9 a Raïmat, 7 a Alguaire, 5 a Batea i 1 al Pont de Suert). Les precipitacions no acabaran d'arribar a la resta del país, on es mantindrà un cel tapat i amb tendència a obrir-se clarianes amb el pas de les hores, amb una tarda amb clarianes, excepte a Ponent i l'interior de les Terres de l'Ebre, on tornaran a reproduir-se els xàfecs i, fins i tot, alguna tronada al Prepirineu o Pirineu lleidatà o als Ports. De fet, el Meteocat ha emès un avís per intensitat de pluja prevista durant les pròximes hores:

Avís per intensitat de pluja prevista.

Al litoral aniran apareixent molts núvols, però amb tendència a anar desapareixent. L'ambient serà molt suau i les temperatures, on es mantingui més serè, pujaran sensiblement, amb valors que es mouran entre els 24 °C i els 29 °C.

Pluja prevista acumulada per aquest dissabte.
Diferència de temperatura prevista entre ahir i aquest dissabte.

Aquesta remuntada de la temperatura estarà associada al vent del sud, que, a la costa, remourà una mica el mar, amb maror a tot el litoral català. De cara a diumenge el temps serà més assolellat i molt més estable. Ja no s'espera el pas de bandes de núvols i la pertorbació anirà allunyant-se, quedant Catalunya lluny de la seva àrea d'influència. La jornada serà serena i no s'esperen precipitacions, amb termòmetres cap amunt i amb una sensació d'estiuet ben marcada, amb màximes prop dels 30 °C a l'interior del país. Aquesta, de fet, serà la tònica també de l'inici de la setmana vinent, amb un temps tranquil, potser amb intervals de núvols però sense pluja. A partir de dimecres podrien reaparèixer alguns xàfecs al Pirineu i a la Catalunya Central i, com dèiem abans, a primer d'octubre la tardor tornarà amb temperatures clarament més baixes i noves precipitacions, amb més probabilitat de cara a divendres vinent, quan els models indiquen l'entrada d'una borrasca atlàntica força activa, amb aire fred a les capes altes de la troposfera que –si es compleixen les previsions– ens portarà un ambient fred al Pirineu i alguna nevada a cota molt alta amb precipitacions generals a la resta del territori. Els termòmetres quedarien per sota del que és normal per a l'època i hauríem d'agafar jaquetes i folres. Ho anirem seguint...

Diferència de temperatura màxima prevista entre avui i dimecres vinent.
Diferència de temperatura màxima prevista entre avui i dijous vinent
stats