previsions 14/08/2021

El dia més càlid de l'estiu

Avui el termòmetre podrà arribar als 43 graus al pla de Lleida, a la Catalunya Central i en punts del Prepirineu

3 min
Sortida de sol d'aquest dissabte des del Moianès.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem encetat el dissabte amb una matinada encara més càlida i xafogosa que l'anterior, amb mínimes que, per exemple, no han baixat dels 25 graus a Portbou, al centre de Barcelona –a l'Observatori Fabra s'han quedat en uns tòrrids 26,5 ºC– o a Ulldemolins (Priorat). De fet, l'onada de calor tocarà sostre avui, amb temperatures diürnes que han repuntat dos o tres graus a les comarques de Lleida i a les Terres de l'Ebre i que s'han enfilat fins als 43 graus a Tremp i a Sant Romà d'Abella, al Pallars Jussà, i que han superat els 42 a l'Alt Urgell, al Bages i a Osona. També cal destacar que en capitals de comarca com Cervera, la Seu d'Urgell, el Pont de Suert i Vielha avui s'ha registrat la temperatura més alta des que s'hi recullen dades i que la mitjana de les màximes del conjunt del país ha sigut la tercera més elevada dels últims 12 anys, només per darrere de l'episodi de calor extrema de finals de juny de 2019.

Temperatura màxima prevista per a aquest dissabte.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de perill per onada de calor de grau 6 (el màxim possible) per avui i per diumenge. Demà els termòmetres arribaran al seu màxim al Rosselló i a Alacant, però en conjunt notarem que la calor no és tan intensa com la d'aquest dissabte. En tot cas, les temperatures encara seran extraordinàriament altes i no serà complicat que es tornin a superar els 40 graus en moltes comarques interiors.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i demà.

L'onada de calor més intensa d'aquest estiu s'acabarà demà de manera sobtada. Al vespre començarà a bufar tramuntana a l'Empordà i a la matinada s'hi afegirà el mestral a les Terres de l'Ebre. Aquesta entrada de vent del nord s'emportarà la bombolla d'aire càlid cap al sud i farà que, en qüestió de 24 hores, els termòmetres reculin entre 5 i 10 graus a l'interior del país i que dimarts les màximes no passin dels 32 o 33 ºC pràcticament enlloc. Durant el tram central de la setmana vinent les temperatures seran fresques per a l'època de l'any i, tot i que el mercuri es tornarà a recuperar progressivament a partir de dijous, en cap cas esperem cap gran calorada abans de deu dies.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i dimarts que ve.

Pel que fa a l'estat del cel, el dissabte el passarem amb moltes hores de cel clar. De totes maneres, el pas d'una petita línia d'inestabilitat i l'ambient extraordinàriament càlid afavoriran el creixement de nuvolades a partir de mitja tarda, que podran acabar descarregant alguna tempesta a Ponent o en punts del Pirineu. Seran fenòmens locals i de curta durada que no deixaran gaire aigua però sí que vindran acompanyats d'aparell elèctric i de fortes ventades. De nit tot aquest rebombori anirà ràpidament de baixa, tot i que les restes de núvols faran que la pròxima matinada encara sigui de més mal passar i que les mínimes d'entre 22 i 25 graus sovintegin en bona part del país.

Previsió de pluja acumulada per a aquest dissabte.

Diumenge també serà amb molt més sol que no pas núvols i ja sense ruixats ni tempestes enlloc. I tot apunta que l'inici de la setmana que ve serà completament assolellat: amb els mapes a mitjà i a llarg termini sobre la taula, sembla que les úniques probabilitats de pluja dels pròxims 8 o 9 dies seran alguns ruixats dispersos de tarda que dijous podran regar les terres de Ponent i del sud i que de cara a divendres afectaran el terç nord de Catalunya. Molt poca aigua per a una setmana que, això sí, serà força més suportable que aquesta.

Per altra banda, ahir l'agència mediambiental nord-americana, la NOAA, va publicar un informe on confirmava que aquest juliol havia sigut el mes més càlid de la història o, més exactament, dels 142 anys de registres instrumentals. La temperatura planetària es va situar 0,93 ºC per sobre de la mitjana del segle XX i va superar per ben poc el rècord que compartien els mesos de juliol de 2016, 2019 i 2020. Especialment alarmant ha sigut la temperatura continental a l'hemisferi nord, que ha superat en més d'un grau i mig la mitjana de l'últim segle.

stats