previsions 11/09/2021

Diada variable i amb alguns nous xàfecs

Bastant tapat cap al sud a primera hora i tarda més insegura a la costa i al Pirineu

3 min
Cel de "cabretes" a Verges (Baix Empordà).
Escolta aquí la previsió del temps

La jornada comença amb alguns núvols baixos cap al sud i bancs de boira alta a diversos punts de la Catalunya Central com, per exemple, al pla del Bages i també a les valls del Ripollès. La temperatura ha baixat lleugerament, en conjunt, tret de punts de la meitat sud del país on ha pujat. Algunes mínimes observades són:

  • Molló: 10 ºC
  • Gisclareny: 10 ºC
  • Viladrau: 11 ºC
  • Castellar de n’Hug: 11 ºC
  • Solsona: 12 ºC
  • Girona: 15 ºC
  • Lleida: 17 ºC
  • Tarragona: 20 ºC
  • Barcelona (Raval): 21 ºC

De fet, aquesta refrescada nocturna està associada a les tempestes d’ahir divendres, uns xàfecs que van ser molt ben rebuts allà on hi havia un gran dèficit de pluja com, per exemple, al litoral o al prelitoral.

De les quantitats acumulades destaquem alguns registres (en l/m2):

  • Sabadell (Parc Agrari): 68
  • Organyà: 66
  • Vic: 57
  • Santuari de Queralt: 55
  • el Vendrell: 43
  • Viladecans: 38
Pujada del riu Ter al seu pas per Roda de Ter (Osona).

I les previsions per avui indiquen una Diada marcada per un cel variable i alguns xàfecs, amb restes de núvols baixos a la depressió Central i punts del prelitoral sud. Al llarg del matí augmentarà la nuvolositat a la façana costanera i a partir de migdia creixeran nuvolades al Pirineu, Prepirineu i també al prelitoral. Des de mig matí es veurà un cel més cobert al litoral sud i prelitoral on s’esperen xàfecs cap a l’extrem sud (Montsià o Ribera d’Ebre). Al llarg del matí i fins a primera hora de la tarda augmentarà la nuvolositat al litoral i prelitoral central on acabaran estenent-se els xàfecs a partir de migdia cap al litoral i prelitoral central. Durant la tarda s’esperen ruixats al voltant del Montseny, les Guilleries o el Pirineu oriental, sent fenòmens puntuals i amb quantitats acumulades -en general- poc abundants, tot i que, de manera aïllada, seran de més intensitat, amb tempesta, i aniran -localment- acompanyats de pedra o calamarsa. De fet, Meteocat ha emès un avís per aquests possibles xàfecs intensos durant la tarda :

Avís per intensitat de pluja (Meteocat)
Pluja acumulada prevista per aquest dissabte
Pluja acumulada per aquest diumenge

L’ambient serà suau arreu del país i veurem temperatures normals per a aquestes dates, amb màximes que pujaran una mica a la meitat nord del país per efecte del sol de migdia i, en canvi, baixaran una mica a les comarques tarragonines. Els valors previstos es mouran entre els 30 ºC de Ponent i entre els 25 ºC i els 29 ºC a la resta. Al Pirineu les màximes no passaran dels 25 ºC. El vent bufarà feble de garbí a la costa central i al sud de la Costa Brava, fet que provocarà que el mar segueixi una mica més remenat que en dies anteriors.

Diferència de temperatura prevista entre ahir i avui dissabte

Diumenge tornarà a augmentar la inestabilitat i els ruixats i tempestes aniran a més, sent irregulars. El matí s’espera assolellat i amb alguns núvols baixos més compactes al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Els xàfecs i tronades descarregaran sobretot a la tarda al Pirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona, però no és descartable que puguin arribar també a sectors de la Costa Brava, el Vallès o el Maresme.

De la cara a la setmana vinent, s’espera una treva dilluns, amb un temps més tranquil però de cara a dimarts i dimecres vindrà una nova tongada de ruixats i tempestes que, segons els models, indiquen quantitats abundants cap a les terres de Ponent i vessant sud del Pirineu.

Pluja acumulada per dimarts vinent
stats