La méteo

La méteo: calor de ple estiu a l'espera de canvis

Les temperatures pujaran més els pròxims dies amb pols en suspensió i possibles xàfecs a la vista

2 min

BarcelonaLa calma i el sol del dia festiu de Sant Joan a la majoria de comarques serà el protagonista del temps durant les pròximes jornades, amb l'excepció d'alguns ruixats de tarda irregulars en zones de muntanya. Potser durant el tram final de la setmana arribi un possible canvi de temps que podria fer augmentar la inestabilitat. Tot plegat amb un increment de la pols en suspensió a mitjans de setmana i unes temperatures que pujaran una mica més. L'ambient serà càlid i estiuenc, però sense cap extrem a la vista després d'un Sant Joan amb termòmetres a ratlla (trobareu totes les dades al final d'aquesta informació).

Dimarts: sol i temperatures amunt

Dimarts serà un dia de temps estable i tranquil en general, marcat per la possibilitat d'alguns ruixats de tarda aïllats a les comarques pirinenques i al massís dels Ports i per la presència de núvols alts a la meitat sud del litoral i en punts de la Costa Brava. També bufarà amb ganes el vent del sud a la tarda a Ponent i al nord-est (sobretot a la Costa Brava). El mercuri s'enfilarà una mica més i ja serà fàcil trobar màximes pròximes als 33 °C a Ponent i a l'interior de l'Ebre i d'entre 26 °C i 29 °C a la costa amb xafogor, on la temperatura de l'aigua del mar serà prou elevada per fer que les nits tropicals s'imposin en més indrets.

Dimecres: més ruixats al Pirineu

La presència d'una DANA al sud-oest de la península Ibèrica farà augmentar la inestabilitat, amb alguns ruixats localment intensos a les comarques pirinenques i amb bandes de núvols alts i mitjans que aniran creuant el cel de sud a nord durant tota la jornada. La temperatura es mantindrà semblant amb ambient càlid arreu i xafogós a la costa. Caldrà seguir el moviment d'aquest petit embossament d'aire fred perquè d'això dependrà l'extensió i intensitat d'aquests ruixats de tarda, que podrien ser més extensos en pròxims dies. La pols en suspensió anirà a més.

Dies vinents: ruixats més extensos

L'aproximació de l'embossament d'aire fred, que sembla que creuarà la península Ibèrica de sud-oest a nord-est entre divendres i dissabte, farà que el temps sigui més insegur els pròxims dies. S'esperen ruixats de distribució irregular que guanyaran terreny i poden aparèixer en qualsevol comarca. Una situació encara molt incerta que haurem d'anar confirmant segons la posició final de l'embossament d'aire fred. En tot cas, l'aigua aniria acompanyada de fang per la presència de pols en suspensió. Les temperatures recularien una mica.

Balanç d'un Sant Joan força fresc

Després d'una nit de Sant Joan d'ambient fresc en moltes comarques, amb temperatures mínimes de 5 °C a Das (Cerdanya), 8 a Viella (Vall d'Aran), 14 a Vic (Osona) o 13 a Girona, el dia de Sant Joan ha estat marcat per una temperatura màxima més alta sobretot en zones del litoral i del prelitoral. Ambient càlid contingut i sense extrems, fins i tot amb termòmetres per sota del que tocaria en diversos casos. Si mirem el rànquing de dies de Sant Joan més freds des del 2009, veiem que el d'enguany només és el més fred des del 2021, però la sensació col·lectiva s'accentua pel record de la calor que feia avui fa exactament un any, amb màximes de 36 °C a Lleida, 35 a Artés (Bages) o 31 a Barcelona.

stats