La méteo
previsions 27/07/2022

La méteo: nova tongada de tempestes a l'espera d'una altra calorada

Aquest dijous serà el dia amb més ruixats i tronades de la setmana

3 min

BarcelonaAquesta matinada s'han format potents tempestes a la costa central, que, tot i que han descarregat especialment sobre el mar, també han fregat la costa en punts del Garraf, del Barcelonès i del Maresme. Alguns ruixats intensos han arribat fins i tot al Vallès. L'aigua més important ha afectat el Garraf. Les dades oficials parlen de 32 l/m² al nord de Sitges, però diversos pluviòmetres ubicats més al centre del municipi han registrat més de 60 l/m², pluja que ha caigut bàsicament en una hora.

Altres ruixats han afectat també una zona a cavall del Barcelonès, el Vallès i el Maresme. Destaquen els 9 l/m² acumulats al centre de Badalona, els 8 de Sant Fost de Campsentelles i de Mataró, els 6 de Cerdanyola o els 3 del centre de Barcelona. A mesura que avanci el matí aquests ruixats aniran desapareixent ràpidament a la costa central, i en tot cas a la tarda apareixeran xàfecs més aïllats al voltant del Ripollès, però res fa pensar que avui les precipitacions puguin ser gaire abundants al Pirineu. Al migdia avui la temperatura serà similar o una mica més baixa que ahir. A l'est els núvols s'aniran desfent amb el pas del matí i a la tarda farà més sol.

Demà serà el dia més mogut de la setmana. De matinada es poden escapar ruixats aïllats però intensos a la costa, tant a la costa central com fins i tot al Camp de Tarragona. Com avui, seran pluges molt localitzades però intenses que descarregaran sobretot de matinada o a primera hora. A partir del migdia els ruixats i tempestes irregulars afectaran moltes comarques del Pirineu, el Prepirineu, la Catalunya Central i també moltes comarques de Girona. En alguns casos s'acumularan més de 20 o 30 l/m² en poca estona.

Acumulacions de precipitació previstes de cara a demà.

La inestabilitat anirà de baixa a mesura que avanci el cap de setmana, però segurament divendres encara es repetiran un bon nombre de ruixats de tarda al Pirineu i Prepirineu, alguns dels quals segurament arribaran fins i tot al prelitoral i a altres comarques interiors. Dissabte aquests ruixats seran menys probables que divendres, i diumenge encara menys probables que dissabte.

No cal esperar que aquestes tempestes disperses obrin la porta a un ambient més fresc. La humitat elevada marcarà el temps d'avui i de demà a la costa, i això vol dir que, encara que la temperatura no pugi tant com en dies anteriors, la xafogor seguirà sent protagonista. De nit no hi haurà tampoc un ambient gaire més fresc que el d'aquesta última matinada. Avui la mitjana de temperatures mínimes a Catalunya ha sigut la més baixa des del 12 de juliol i per primer cop en set dies la temperatura ha baixat de 25 graus a Barcelona, però res fa pensar que la millora passi d'aquí.

De fet, els models de previsió ja dibuixen amb molta confiança una nova pujada de la temperatura que marcarà la primera part de la setmana que ve, quan el termòmetre tornarà a acostar-se als 40 graus o a superar-los puntualment en comarques interiors i la sensació tèrmica s'enfilarà fins a aquest valor també en punts de la costa. Encara és aviat per saber si aquesta nova calorada serà persistent o curta, però ja és molt segur que durant els primers dies de la setmana vinent la calor tornarà a ser realment forta.

stats