La méteo
previsions 10/01/2023

La méteo: el fred purament d'hivern podria arribar la setmana que ve

Demà hi haurà més núvols però el temps no canviarà clarament fins diumenge

3 min

BarcelonaAquest matí ha fet força fred, però el migdia ha tornat a ser més suau del que tocaria per a l'època. De mitjana a Catalunya avui les màximes han sigut un parell de graus més altes que la referència dels últims 13 anys, amb valors de fins a 20,3 ºC a Aldover, 19,9 a l'Observatori de l'Ebre, 18,7 a Tarragona i 18,6 a l'Ametlla del Mar. Ja fa gairebé un mes sencer que no hi ha cap migdia amb més fred del que tocaria per a l'època. L'última vegada que això va passar va ser per Sant a Llúcia.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

El matí, en canvi, sí que ha sigut hivernal. Més d'una de cada quatre estacions ha baixat sota zero i el dia ha començat amb fins a 9 graus menys que ahir a Girona. D'entre les mínimes destaquen els -4,3 ºC del Pont de Suert, els -3,2 de la Vall d'en Bas o els -2,9 de Sort. A les cotes altes del Pirineu el termòmetre ha baixat fins a -7,2 ºC a Espot, ahir la mínima va ser de -7,7 en aquest mateix punt, una dada que no es veia des de l'11 de desembre.

Demà el pas d'un front farà que el cel quedi més enterbolit, però els núvols només arribaran a deixar algunes volves de neu al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que se situarà al voltant dels 1.500 metres. Dijous quedaran intervals de núvols al Pirineu i divendres circularan bandes de núvols per altres comarques, però el pròxim canvi de temps destacable no l'esperem fins diumenge a la nit i dilluns, amb el pas d'un front que ha guanyat una mica d'entitat en les actualitzacions d'avui dels models de previsió.

És bastant possible que a partir de dilluns entrem en una fase de nevades més freqüents al nord del Pirineu i que la setmana que ve comenci com a mínim amb alguns ruixats més puntuals també en comarques de Girona i de Barcelona. Per ara no cal dipositar gaires esperances en aquest canvi de temps més enllà del Pirineu, però com a mínim dilluns podria ploure una mica en altres indrets, i les possibilitats més altes de pluja se centren en comarques centrals i de l'est, a diferència del que ha passat en totes les tongades de precipitació de les últimes setmanes.

Fins llavors la temperatura canviarà poc o en tot cas pujarà. Les pròximes nits no seran més fredes que aquesta última i, en canvi, al migdia sí que es notarà una lleugera pujada a mesura que avanci la setmana. Dissabte i diumenge el termòmetre es tornarà a acostar als 20 graus en alguns sectors de la costa i del prelitoral.

El canvi de temps de dilluns farà revifar el fred i ens podria portar les temperatures més baixes des de principis de desembre. Les actualitzacions d'avui dels models de previsió han avivat la possibilitat que durant la primera part de la setmana que ve el fred sigui realment viu i que notem sensació purament d'hivern. Fixeu-vos en com els mapes d'anomalia de temperatura prevista per setmanes del Centre Europeu de Predicció rebaixen notòriament el vermell dels mapes en molts països de l'oest i del centre d'Europa de cara a la setmana que ve. Cal dir, a més, que aquests mapes estan elaborats amb l'actualització dels models d'ahir; avui la previsió ha girat una mica més cap a l'ambient d'hivern.

La tramuntana i el mestral reapareixeran demà a la tarda amb ratxes puntualment fortes a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. El vent no es deixarà sentir en tantes comarques com ahir, però afavorirà que la boira no se senti còmoda a les valls interiors, sobretot a la vall de l'Ebre. De cara al cap de setmana sembla que la boira sí que s'anirà tornant a ser protagonista, però els canvis que arribaran dilluns sembla que tampoc afavoriran un context de mala visibilitat persistent de cara al tram central del gener.

stats