previsions 03/05/2022

La méteo: més clarianes però encara tempestes de tarda

Durant la segona part de la setmana els migdies seran bastant més de preestiu

3 min

BarcelonaTarda encara amb ruixats més puntuals i més estones de sol. D'entre els ruixats més abundants d'avui destaquen els 74 l/m² acumulats a Alcanar, els 61 d'Ulldecona o els 41 de Mas de Barberans, tempestes que han descarregat sobretot durant la matinada. Tot i que hi ha hagut ruixats en molts més indrets, en general han sigut pluges poc abundants. De la resta de Catalunya destaquen els 16 l/m² de Calldetenes, els 13 de Cabanes, els 10 de Gurb, els 9 de Sant Feliu de Codines o els 6 de Banyoles i de Vic.

Una vegada més en aquesta primavera les pluges més fortes avui han afectat el País Valencià, on en alguns casos fins a les 17 h les acumulacions ja superen els 100 l/m². Destaquen els 111 l/m² de Benicàssim, els 108 de Castelló i acumulacions també d'entre 90 i 110 l/m² a la ciutat de València. Amb gairebé tot el mes de maig encara per transcórrer, aquesta ja és la primavera més plujosa al País Valencià com a mínim des del 1950. Sense comptar l'episodi d'avui de mitjana al País Valencià han caigut des de l'1 de març al voltant de 370 l/m², una dada que supera amb escreix l'anterior primavera més plujosa, la del 2004, en què no es va arribar a 300 l/m², segons dades de l'AEMET.

Durant les pròximes hores seguiran caient ruixats localment forts al País Valencià i les pluges també afectaran moltes comarques del Pirineu, del Prepirineu i fins i tot sectors de Ponent. Ruixats sempre curts però localment intensos. Demà s'obriran més clarianes, però el dia encara serà enterbolit o variable. A la tarda es repetiran les tempestes al Pirineu i al Prepirineu, uns ruixats que de manera més puntual podrien afectar també sectors de l'altiplà central i indrets al voltant de la serra de Montsant i les muntanyes de Prades. Al País Valencià demà les pluges més abundants descarregaran al sud i també plourà en menor mesura a les Pitiüses.

Com més avanci la setmana més calor farà. Entre demà i dijous la temperatura farà una pujada d'entre 3 i 5 graus que marcarà també la segona part de la setmana. Migdies de preestiu amb màximes que tornaran a superar els 25 graus en algunes comarques interiors i prelitorals.

Demà i dijous caldrà tenir en compte també el vent de mar, un vent d'entre llevant i gregal que es deixarà sentir a la costa i evitarà que la sensació tèrmica pugi gaire. El vent bufarà sobretot a les Balears, on demà hi haurà ratxes de més de 50 o 60 km/h. Dijous anirà girant a tramuntana i sobretot es deixarà sentir a l'Empordà i a Menorca.

A partir de dijous els ruixats de tarda tendiran a desaparèixer, però el cap de setmana una nova entrada d'aire fred els reactivarà, sobretot diumenge. No hi ha indicis de cap situació de pluges extenses, però sí que és bastant possible que cap al final del cap de setmana les tempestes de tarda puguin tornar a guanyar protagonisme al Pirineu i Prepirineu.

Un abril menys plujós del que ha semblat

S'ha acabat un mes d'abril que, si bé ha sigut molt plujós al terç sud de Catalunya, a la majoria de comarques ha deixat precipitacions per sota de la mitjana. El resum del mes publicat ahir pel Meteocat deixa clar que només a la vall de l'Ebre i de manera més puntual en alguns punts del Pirineu i de la meitat est les precipitacions s'ha igualat o superat el que caldria esperar del mes. En molta part del territori ha plogut entre un 10% i un 30% menys del que sol ploure en el quart mes de l'any, i en alguns indrets de la Catalunya Central, del Pirineu i també al Garraf no ha plogut ni la meitat del que caldria esperar. D'aquesta manera els indicadors amb dades dels últims dotze mesos segueixen dibuixant una situació de sequera extrema en punts d'Osona, el Vallès, l'Anoia i el Moianès, i més aïlladament fins i tot en sectors del Pirineu i del Prepirineu. Per contra, a les Terres de l'Ebre les precipitacions han sigut clarament més abundants del que és habitual a l'abril.

Anomalia de precipitació del mes d'abril.
stats