previsions 22/05/2022

Dimarts torna la primavera

Dimecres els termòmetres tocaran fons i algunes màximes hauran perdut 15 graus des del cap de setmana

2 min
Sortida de sol d'aquest diumenge des de Cardedeu.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem començat el diumenge amb més calor que ahir. El termòmetre no ha baixat dels 21 ºC a Tàrrega i a Vallirana, dels 22 a Badalona i dels 23 a Ulldemolins, i s'han registrat mínimes extraordinàries per trobar-nos al mes de maig, com ara els 23,6 ºC de l'Observatori Fabra i els 23,9 del Parc Natural dels Ports, en una estació meteorològica situada poc per sobre dels 1.000 metres d'altitud. I ahir la calorada també va ser de primera categoria: a Súria, a Cardona i a Mollerussa es va arribar als 37 ºC i cinquanta-set estacions de la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya van batre el rècord de temperatura màxima en un mes de maig.

Temperatura màxima prevista per a aquest diumenge.

I al migdia els termòmetres també han repuntat una mica més que ahir. Aquest diumenge s'han superat els 38 ºC a Castellbisbal, al pantà de Siurana, a Caldes de Montbui, a Artés, a Santa Coloma de Farners o a Artesa de Segre. I a l'Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des de 1913, avui s'ha assolit una màxima de 34,2 ºC, la més alta de tota la sèrie. Calor de plena canícula en un diumenge tranquil, amb només quatre pinzellades de núvols prims i, això sí, bancs de boira matinals que han tornat a fer la guitza en força trams de la Costa Brava. A la tarda s'ha escapat algun ruixat aïllat a l'interior d'Alacant i, havent sopat, també podran caure gotes a la Franja.

Diferència prevista de temperatura màxima entre avui i dimecres que ve.

Però aquest episodi de temperatures anormalment altes té les hores comptades. Demà les màximes recularan entre 4 i 6 graus i dimarts ja costarà trobar registres per sobre dels 25 ºC. Aquest descens sobtat del mercuri tocarà fons dimecres, amb valors fins i tot frescos per a l'època de l'any. La normalització de les temperatures vindrà acompanyada d'una entrada de tramuntana moderada a l'Empordà i d'una clara inestabilització del temps: dilluns a la tarda ja s'escaparan els primers ruixats al Pirineu Oriental i a l'entorn dels Ports i dimarts els núvols seran abundants i pocs indrets s'estalviaran d'obrir el paraigua.

De fet, dimarts el retorn sobtat a la primavera serà evident en tots els sentits: precipitacions generalitzades, molts termòmetres per sota dels 20 graus i neu al Pirineu per sobre dels 2.000 metres d'altitud. Dimecres encara cauran alguns ruixats dispersos a la meitat nord del país, però la segona meitat de la setmana vinent s'intueix força més tranquil·la i amb temperatures que s'aniran recuperant lentament. No esperem cap nova calorada, però de cara al pròxim cap de setmana es podrien tornar a superar els 30 ºC als sectors més càlids del país.

stats