La méteo
previsions 11/01/2023

La méteo: l'hivern farà un tomb a partir de diumenge

Una tongada de ruixats i nevades obrirà la porta al fred més intens de l'hivern fins ara

3 min

BarcelonaSeguim en aquesta dinàmica de temperatures suaus, tot i que l'ambient ja no és tan càlid com ho va ser entre Nadal i Cap d'Any. Avui les màximes més altes han sigut els 19,6 ºC d'Alcanar, els 19 de l'Observatori de l'Ebre o els 18,7 d'Amposta. De mitjana a Catalunya les temperatures màximes han sigut gairebé dos graus més altes del que tocaria per a l'època, tot i que la boira ha frenat el termòmetre a Ponent: a Lleida la màxima amb prou feina ha passat d'11 graus, a Tàrrega de 9 i a Cervera de 8. El mestral i la tramuntana seguiran bufant amb ganes durant el vespre a l'Empordà i en comarques del terç sud, però el vent no tindrà continuïtat els pròxims dies.

Demà quedaran intervals de núvols al Pirineu i divendres circularan bandes de núvols prims per altres comarques, però el pròxim canvi de temps destacable no l'esperem fins diumenge a la tarda, amb el pas d'un front que va guanyant protagonisme a cada nova actualització dels models de previsió.

Entre diumenge a la tarda i nit arribarà una pertorbació que pot provocar ruixats i nevades en força comarques. A diferència de les pertorbacions que hem anat tenint durant les últimes setmanes, en aquest cas sembla que les pluges i nevades afectaran comarques centrals i de l'est, més que no pas de l'oest. Encara hi ha incertesa en el pronòstic: la tongada de ruixats no està assegurada o com a mínim no està clar que pugui deixar precipitacions destacables, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han augmentat les possibilitats que entre diumenge a la nit i dilluns al matí caiguin més de 5 o 10 l/m² en diferents comarques de Girona i de Barcelona, amb una cota de neu que podria baixar dels 1.000 metres.

Dels mapes de probabilitat que plogui o nevi amb ganes (més de 5 l/m² per dia), val la pena fixar-se també en el fet que la nevada de diumenge al Pirineu sembla que no serà l'única d'aquest tram central de gener, i que probablement entre dimarts i dimecres hi hagi noves emblanquinades importants al Pirineu, sobretot al vessant nord de la serralada.

El que sembla clar és que aquest gir en el temps obrirà les portes a la massa d'aire més fred que hàgim tingut aquest hivern fins ara. És probable que la setmana que ve comenci amb les temperatures més baixes de l'hivern fins al moment i, en tot cas, el que és més incert és si aquest fred durarà. A hores d'ara el més probable és que a mitjans de la setmana que ve les baixes temperatures es reactivin i, per tant, entrem en una fase de fred realment viu que duri com a mínim cinc dies.

Tot això passarà a partir de diumenge a la nit. A més curt termini, el fred seguirà escassejant i els migdies continuaran sent molt suaus. Demà les màximes podrien baixar una mica a la costa i al prelitoral, però dissabte i diumenge se superaran fàcilment els 15 graus i el fred quedarà relegat només a les temperatures de primera hora. El cap de setmana serà de temps tranquil, amb sol, boires matinals, bandes de núvols prims i poc vent fins diumenge al migdia.

Els pròxims dies la boira anirà guanyant terreny i el cap de setmana probablement començarà amb un ambient força fred a Ponent i en algunes fondalades de la Catalunya Central, però els canvis de temps de la setmana que ve segurament aniran acompanyats de nous episodis de vent que faran que la mala visibilitat no pugui instal·lar-se de manera persistent.

stats