previsions 22/01/2021

La méteo: cap de setmana amb ruixats puntuals, vent i més fred

El cap de setmana acabarà amb un ambient més d'hivern, però la setmana que ve es dispararà la temperatura

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaAquest divendres ha començat amb un temps apocalíptic en molts indrets. El pas d'una línia de tempestes fortes ha provocat una gran quantitat de llamps i trons per ser un dia de gener. Les tronades han anat acompanyades de calamarsa en molts casos, un fet també poc habitual per a l'època de l'any.

La línia de tempestes ha provocat cops de vent molt forts i sobtats. Al Montsec d'Ares s'ha registrat una ventada de 117 km/h, i l'estació que el Meteocat té a Terrassa ha captat un cop de vent de 115 km/hm, el més fort des que aquesta estació es va posar en funcionament el 2019. Altres ratxes fortes són els 108 km/h de Cervera, i Alguaire, o els 107 d'Ulldemolins. Estacions de particulars han captat també cops de vent de 109 km/h a Berga i de 98 a l'Hospital Dexeus de Barcelona.

Es tracta de cops de vent històrics en alguns casos. A Cervera és la ventada més forta com a mínim des del 2009, supera la ratxa de 107 km/h del temporal de vent 'Klaus' del gener del 2009, tot i que llavors el vent va ser més insistent que avui. A Badalona també s'ha donat aquesta circumstància, a prop de l'estació de Renfe hi ha hagut un cop de vent de 109 km/h, superior a la ratxa de 104 km/h del gener del 2009.

El mapa de llamps del Meteocat té avui aquest aspecte tan poc habitual per un dia de gener. Es tracta d'una imatge estranya en aquesta època, però no inèdita. El cap de setmana de després de Reis de l'any 2018 va haver-hi una situació de ruixats forts que també va provocar una gran quantitat de llamps, i fins i tot diversos tornados.

Mapa de llamps del Meteocat amb dades fins a les 9 i 50 minuts del matí

Les pluges han passat molt ràpid, però a la tarda encara cal esperar fortes ventades en moltes comarques de Ponent, de la Catalunya Central i en sectors de la costa i del prelitoral, on hi pot haver ratxes de vent que superin els 70 o 80 km/h. El Meteocat alerta de perill alt per vent al Baix Llobregat, a l'Alt Penedès i a l'Anoia, però l'avís per possibles ventades s'estén per moltes més comarques centrals, del sud i de Ponent.

Cops de vent màxims previstos per aquest matí

El cap de setmana començarà amb moltes clarianes, però entre demà al vespre i diumenge al matí un altre sistema frontal tornarà a provocar ruixats curts però intensos en molts indrets. Diumenge el temps es mantindrà insegur en algunes comarques de Girona, però en general s'obriran moltes clarianes.

Aquest cap de setmana el fred anirà a més, la baixada es notarà especialment a les comarques de Girona i al Pirineu, però la temperatura recularà en general. El descens es percebrà sobretot entre diumenge i dilluns. La setmana que ve començarà amb entre 5 i 8 graus menys que avui a la meitat nord de Catalunya. El fred marxarà ràpidament a partir de dimecres, acabarem el gener altre cop amb molta suavitat per ser hivern.

stats