previsions 08/09/2021

La méteo: una tongada de pluges puntualment fortes allunyarà la xafogor

A partir d'aquest vespre els xàfecs aniran en augment i podrien ser forts en algunes comarques

4 min

Continua la xafogor i l'ambient clarament d'estiu. Avui les temperatures més altes s'han tornat a acostar als 35 graus, destaquen les màximes de 33,5 graus de Seròs, els 33,3 de Lleida (la Femosa), els 32,7 graus de Tremp i els 32,6 de Mollerussa. La mitjana de les màximes a Catalunya ha arribat a 27,4 graus, dos graus i mig superior al valor normal per a l'època.

Aquesta tarda reapareixeran alguns ruixats i tempestes, que sobretot afectaran el Pirineu i el Prepirineu, però que també podrien arribar fins a la Catalunya Central. Durant el vespre i la nit els ruixats aniran a més, especialment en sectors de la Catalunya del Nord i en comarques de Girona, on tant a la costa com en punts del Pirineu hi podria haver alguns aiguats puntualment forts.

El Meteocat ha activat avisos per la possibilitat de pluges intenses de cara a la tarda d'avui i sobretot per dijous. Els avisos afecten la majoria de comarques, d'aquesta tarda està centrat al Pirineu i Prepirineu, però el de demà afectà també comarques centrals, del nord-est i fins i tot sectors del Camp de Tarragona. El perill de ruixats només s'entreveu alt al Ripollès i al Berguedà. Cal tenir en compte que els ruixats no seran només clàssiques tempestes de tarda, sinó que durant la matinada i el matí de dijous és quan hi ha més comarques en alerta.

Demà la inestabilitat anirà a més i els ruixats, poc o molt, acabaran afectant la majoria de comarques. Sempre seran pluges intermitents, irregulars i en general de poca durada, i només al matí en algunes comarques de Girona hi podria arribar a ploure de forma una mica més continuada. Els xàfecs afectaran sobretot comarques del Pirineu, del Prepirineu i de la Catalunya Central, on en alguns punts es podrien acumular més de 20 o 30 l/m².

Acumulacions de precipitació previstes fins dijous al migdia

Divendres encara serà un dia de temps molt variable i insegur, amb ruixats sobretot al Pirineu i Prepirineu, però també en punts de la Catalunya Central i del prelitoral, pluges que en molts casos no seran abundants. Entre dijous a la tarda i divendres al matí alguns ruixats dispersos també podrien afectar punts de les Balears.

El cap de setmana no s'acabarà aquest temps variable, però no s'ha de pensar en un dissabte i en un diumenge amb moltes estones de pluja, sinó amb ruixats dispersos que no afectaran totes les comarques. Els xàfecs i tronades s'entreveuen més probables a les tardes i sobretot en comarques del Pirineu, de la Catalunya Central i en sectors interiors de les comarques de Girona. A hores d'ara les previsions fan pensar que diumenge hi haurà més ruixats i tronades que dissabte.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de divendres.

La temperatura farà una lenta però notòria baixada els dies vinents. A partir de demà la calor de ple estiu s'anirà apagant i tornarem a l'ambient de final d'estació que ja vam començar a notar la setmana passada. El més probable a llarg termini és que aquest camí cap a l'ambient de tardor es vagi consolidant la setmana que ve, és a dir, que molt lentament la temperatura segueixi baixant a partir de diumenge.

També és probable que la setmana que ve tinguem més situacions de ruixats o fins i tot de pluges més extenses. Entre dimarts i dimecres s'entreveu una nova possibilitat en aquest sentit, tot i que la previsió encara és molt incerta. El que sí que sembla clar és que el temps canviant i amb possibilitat de noves tongades de ruixats podria allargar-se bona part de la setmana que ve.

Segueix la sequera extrema a l'est

Tot i que els últims dies han estat marcat per algunes inundacions i fortes pedregades, el cert és que encara no ha arribat cap situació de pluges extenses. L'indicador de l'estat de sequera del Meteocat actualitzat a 31 d'agost segueix dibuixant un panorama de sequera extrema en algunes comarques de l'est si s'agafen dades de l'últim any, però també si són dades de sis mesos. Alguns punts de l'Alt Empordà, del Montseny, de la Vall d'Aran i sobretot una extensa àrea de la costa i del prelitoral centrals viuen en condicions de sequera extrema o fins i tot excepcional. Una falta d'aigua que és clarament visible en els boscos i en la vegetació d'aquestes zones.

Estat de la sequera amb dades de 6 i de 12 mesos. Els tres últims colors de l'escala indiquen sequera "extrema" i "excecpcional".

Precisament avui el Meteocat ha fet públiques les dades sobre l'any pluviomètric, que ha resultat ser el més sec en els més de 100 anys que fa que es recullen dades a l'Observatori Fabra de Barcelona. Entre el setembre de l'any passat i l'agost d'aquest any s'han recollit només 338,9 l/m² al Tibidabo. Curiosament l'any pluviomètric anterior, el 2019-2020, va ser el setè més plujós de la sèrie (895,5 l/m²).

Un altre exemple concret i molt clar d'aquesta situació és la de l'observatori del Meteocat a Badalona. En els últims 12 mesos només hi han plogut 231 l/m², i en els primers vuit mesos del 2021 només 96,6. Durant l'estiu s'ha seguit reduint la pluja acumulada en 12 mesos, i clarament aquest valor se situa en el nivell més baix com a mínim des que va començar l'any 2009. Curiosament, en aquesta estació el període més plujós dels últims 12 anys no ha estat marcat ni pel Gloria ni per l'episodi de pluges que uns mesos abans havia provocat les inundacions del Francolí, sinó per un 2018 plujós en què es van arribar a acumular més de 800 l/m².

stats