La méteo
previsions 08/11/2022

La méteo: diversos canvis de temps i possible escenari de pluges a llarg termini

Les pròximes seran molt suaus però entre dijous i divendres farà més fred al migdia

3 min

BarcelonaDia a dia l'ambient fred del cap de setmana s'ha anat apagant i han tornat les temperatures exageradament altes per a l'època. Aquest migdia de mitjana a Catalunya hi ha hagut gairebé 5 graus més dels que tocaria, l'anomalia més forta des del 28 d'octubre. D'entre les màximes d'avui destaquen els 25,8 ºC de Torroja del Priorat, els 25,6 d'Anglès, els 25 de Tortosa o els 24,3 de Figueres. En el context dels últims anys les temperatures d'avui són les normals d'un 13 o 14 d'octubre.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

El fred ha fet les maletes i està tornant un ambient marcadament suau per a l'època. Fins ara les nits s'havien mantingut amb un fred relativament normal per a l'època, però l'entrada del garbí ha fet que aquesta nit de mitjana a Catalunya ja hi hagi hagut gairebé 3 graus més del que tocaria. La pujada s'ha notat sobretot en comarques del nord-est, per exemple a Girona, on s'ha passat dels 3 graus d'ahir a primera hora als 13 d'avui.

Les dues pròximes nits encara seran una mica més suaus que aquesta. El tram central de la setmana tornarà a estar marcat per un ambient gens fred, però arribarem al cap de setmana amb temperatures una mica més baixes. L'entrada del vent de nord i de gregal entre dijous i divendres farà que la sensació tèrmica baixi clarament al migdia, sobretot en comarques de la costa i del prelitoral.

Malgrat aquestes pujades i baixades de la temperatura, fins a mitjans de mes no hi ha indicis que el fred torni de manera clara, sobretot pel que fa a les temperatures nocturnes. Dissabte i diumenge probablement es tornaran a superar els 20 graus amb facilitat i les nits no seran ni de bon tros tan fredes com les del cap de setmana anterior.

Pel que fa a l'estat del cel, demà serà un dels dies amb més núvols de la setmana, però les pluges seran escasses. A la tarda plourà en molts sectors del Pirineu Occidental, però fora d'aquest àmbit com a molt s'escaparan quatre gotes a Ponent o en punts del Ripollès i de la serra de l'Albera. A primera hora de la nit no és descartable algun ruixat puntual també entre la Costa Central i la Costa Daurada, fenòmens aïlats. Com més a l'oest més tapat quedarà el cel i com més a prop de la costa més esqueixats seran els núvols. L'augment dels núvols ja farà baixar la temperatura diürna a Ponent, però en alguns indrets entre la costa central i la Costa Daurada la màxima demà encara podria ser fins i tot una mica més alta que la d'avui.

Cap al tram final de la setmana un embossament d'aire fred en altura farà que el temps torni a ser insegur i una mica inestable, tot i que, com ja vam estar avançant la setmana passada, la inestabilitat afectarà més clarament el País Valencià que Catalunya. Divendres són possibles alguns ruixats en punts de l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, però serà al País Valencià on hi haurà més risc de xàfecs, sobretot al sud d'aquest sector, on no són descartables fins i tot alguns aiguats.

El cap de setmana encara podria començar amb alguns ruixats a les Terres de l'Ebre, però en general hi ha poques possibilitats que dissabte i diumenge el temps sigui mogut. Potser en tot cas serà variable i mig ennuvolat a prop de mar. La setmana que ve és més probable que vagin arribant algunes pluges, sobretot a partir de dimarts. Segurament durant el tram central del novembre entrarem en un context de força inestabilitat, però el pronòstic encara és molt incert sobre això. En tot cas, les previsions per setmanes del Centre Europeu de Predicció sí que apunten per primer cop en molts dies a una setmana amb més pluja del que tocaria a Catalunya entre el 14 i el 21 de novembre. És un primer pas.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana del 14 al 21 de novembre.

Pel que fa a temperatura, no hi ha indicis clars que el fred hagi de tornar en els pròxims set dies, però a partir d'aquí sí que el més probable és una baixada més clara de la temperatura que pugui marcar si més no la segona part de la setmana que ve. Poc fred fins al 15 de novembre, però, en canvi, possibilitats força altes que la segona quinzena del mes comenci amb temperatures baixes.

stats