previsions 27/01/2022

La méteo: tramuntana i pujades i baixades de temperatura

Tant divendres com diumenge la temperatura fregarà els 20 graus en alguns punts de la costa i del prelitoral

3 min

BarcelonaAquesta tarda ha tornat a ser molt agradable per un dia de finals de gener. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 18,6 ºC de la Vall d'en Bas, els 18,2 de l'aeroport de Reus, els 17,9 de Girona o els 17,6 de Vilafranca del Penedès. La mitjana de les màximes a Catalunya ha arribat als 13 graus, el que suposa que de mitjana aquest migdia a Catalunya hi ha hagut 4 graus més del que tocaria, una anomalia destacable.

Aquest matí ha tornat a ser molt fred en comarques interiors i del Pirineu. Un 54% de les estacions han baixat per sota de zero i una de cada cinc ha baixat per sota dels -5 graus. En canvi, la mitjana de les mínimes ha sigut algunes dècimes més alta que ahir. D'entre les mínimes destaquen els -11 ºC de Das, els -7 de Tremp i la Seu d'Urgell, els -6 de Lleida (la Femosa) i Cardona o els -5 de Girona i Vic.

Avui és el setzè dia consecutiu que la mitjana de les mínimes a Catalunya se situa sota zero, un fet no gaire habitual en els últims hiverns. L'hivern passat, entre les festes de Nadal i mitjans de gener, es va produir una situació similar, però per trobar tantes nits de fred molt intens en fondalades interiors cal anar en molts casos fins a la fredorada siberiana del febrer del 2012.

A Lleida, per exemple, ja són 16 dies seguits amb una temperatura mínima sota zero, la tercera ratxa de fred nocturn més llarga del segle. Durant el febrer del 2012 n'hi va arribar a haver 24 i el desembre del 2005 van ser 21. El més destacable són, però, les glaçades fortes. A Vic aquest mes de gener ja hi ha hagut 15 matins amb una temperatura inferior als -5 graus, una dada que supera fins i tot la del febrer del 2012; llavors van ser 14. A Girona hi ha hagut 10 mínimes per sota dels -5 graus, molt a prop dels 11 del 2012.

Val la pena explicar que si bé les temperatures nocturnes estan sent molt destacables, les mitjanes diàries no ho són. És a dir, la majoria de dies el fred de primera hora ha quedat contrarestat per temperatures agradables al migdia. Si es miren les temperatures mitjanes diàries, el dia més fred d'aquest hivern va ser el dia de Reis, en què la mitjana per al conjunt de Catalunya va ser d'1,6 ºC. L'hivern passat hi va haver sis dies en què aquest valor va arribar a baixar per sota de zero. Fred molt intens de nit, però migdies suaus.

Demà la temperatura diürna repuntarà a les comarques del nord-est i, tot i que dissabte hi haurà una altra frenada del termòmetre, diumenge el termòmetre es tornarà a acostar als 20 graus a prop de la costa. Migdies suaus però nits en què el fred es farà sentir.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.

Demà entrarà la tramuntana, sobretot durant la segona part del dia. El vent de nord bufarà a la part alta de la Costa Brava i de les Balears durant el cap de setmana, però serà sobretot entre dilluns i dimarts quan guanyarà protagonisme. L'inici de la setmana que ve estarà marcat pel fort vent a l'Empordà, als cims del Pirineu i a la vall de l'Ebre. En aquests sectors hi haurà ratxes de vent de més de 80 o 90 km/h, però tot fa pensar que serà una situació de vent que durarà només dos dies.

Aquests canvis provocaran pujades i baixades de la temperatura. El vent afavorirà que les temperatures nocturnes pugin, però, en canvi, de dia farà més fred, sobretot al Pirineu. En tot cas, en general la setmana que ve serà menys hivernal que aquesta i el sol seguirà predominant. Entre dilluns i dimarts hi haurà núvols al nord del Pirineu i podrien arribar a caure ruixats puntuals entre Menorca i Mallorca, però en general fins dijous que ve seguirà fent sol.

No està tan clar com s'acabarà la setmana que ve. Alguns models fan pensar que seguirà la monotonia, però d'altres apunten cap a un gir que faci que el temps pugui ser més variable a partir de divendres que ve. Per primer cop en molts dies hi ha obert un possible escenari d'alguns ruixats o fins i tot de neu a cotes força baixes, però tot això encara queda molt lluny.

stats