previsions 28/07/2021

La méteo: la calorada té data de caducitat

El cap de setmana notarem una clara refrescada i el paraigua s'haurà d'obrir a moltes comarques de la meitat nord del país

3 min

BarcelonaEl dimecres l'hem encetat amb una mica més de moviment del que esperàvem. De nit els ruixats han afectat força comarques del Pirineu i han acumulat fins a 10 litres a Sort, 5 a Viella, 3 a Puigcerdà o 2 a la Seu d'Urgell i al Pont de Suert. I a primera hora del dia encara descarregava algun ruixat residual a l'extrem nord del país. En tot cas, aquests xàfecs s'han desfet ràpidament després de la sortida del sol i a mesura que avanci el matí també s'anirà trencant la nuvolositat associada a aquesta tongada de ruixats.

Avui les temperatures màximes recularan una mica respecte a les d'ahir a les comarques del nord-est.

Un dimecres, doncs, amb moltes hores de cel clar, especialment fora de l'àmbit pirinenc, i amb temperatures de ple estiu. La matinada ha sigut força més xafogosa que l'anterior i, de fet, a les 9 del matí ja se superaven els 25 graus en força indrets de costa. Al migdia, el mercuri quedarà relativament frenat a la façana litoral per efecte de la marinada, però a les comarques interiors es tornaran a superar amb facilitat els 30 ºC i al pla de Lleida s'arribarà als 35. Cap a l'Empordà, la Garrotxa, el Gironès o la Selva la calor també serà de primera categoria però avui el garbí ja no es deixarà notar i les màximes recularan lleugerament respecte a les d'ahir.

Temperatures màximes previstes per a aquest dijous.

De cara a demà i a divendres es mantindrà –i fins i tot es farà més evident– el domini del sol i de la calor. Seran dues jornades pràcticament sense núvols i amb temperatures que encara s'enfilaran una miqueta més i que podran fregar els 37 o 38 ºC durant les hores centrals del dia als sectors més càlids del país. A les tardes creixeran nuvolades en punts de muntanya que en general seran inofensives i que només avui i divendres podrien arribar a deixar escapar algun ruixat aïllat al Pirineu oriental.

Diferència de temperatura diürna prevista entre aquest dimecres i diumenge que ve.

Divendres al vespre es començarà a girar tramuntana a l'Empordà i dissabte s'hi afegirà el mestral a les Terres de l'Ebre. Aquesta entrada de vent del nord farà que dissabte ja respirem força millor i que diumenge les temperatures siguin fins i tot baixes per a l'època de l'any. Aquesta refrescada s'allargarà fins a mitjans de la setmana que ve i ens deixarà uns primers dies del mes d'agost amb temperatures diürnes de menys de 30 graus a la majoria de comarques.

Acumulacions de pluja previstes per a aquest dissabte.

Aquest descens tèrmic vindrà acompanyat d'una nova inestabilització del temps. Dissabte els núvols guanyaran protagonisme i entre la tarda i la nit arribarà a ploure en molts punts de la meitat nord del Principat. Tot apunta que diumenge es repetirien els ruixats cap al Pirineu de Girona i a l'entorn del Montseny i de les Guilleries i que dilluns probablement caldria obrir el paraigua a tot el país. Això últim, de totes maneres, caldrà confirmar-ho en pròximes actualitzacions dels models numèrics.

stats