previsions 03/10/2021

Esperant la pluja i el fred

La matinada d'aquest diumenge ha sigut la més càlida en un mes d'octubre des de l'any 2013

2 min
Albada ennuvolada i amb la mar alterada des de Gavà.
Escolta aquí la previsió del temps

Aquesta matinada el termòmetre no ha baixat dels 19 ºC a Lleida, dels 20 a Valls i a Manresa, dels 21 a Girona i Sabadell o dels 23 a Barcelona, Mataró i Tarragona. La presència de núvols i la persistència del vent de garbí, que ha deixat ratxes d'entre 40 i 50 km/h en molts indrets, han afavorit que les mínimes d'aquest diumenge hagin sigut més pròpies de la primera quinzena del mes d'agost que de la d'octubre. De fet, la mitjana de les temperatures mínimes d'avui ha sigut la més alta en un mes d'octubre des de l'any 2013 i la segona més càlida de tota la sèrie.

Al migdia d'aquest diumenge els termòmetres no s'enfilaran tant com ahir, però la sensació encara serà més d'estiu que de tardor. Un diumenge poc fred però amb nuvolositat abundant i amb ruixats de distribució irregular i de curta durada que ja des de primera hora del dia podran regar qualsevol punt del país. Seran més probables a la meitat nord de Catalunya, i cap al Pirineu i Prepirineu de Lleida és on acabaran acumulant més litres. En tot cas, la precipitació associada estrictament al front no escombrarà el Principat fins ben entrada la tarda i, per tant, hi haurà algunes comarques on no hi caurà ni una gota fins al vespre, nit o matinada de dilluns.

Previsió de pluja acumulada per a aquest diumenge

I precisament l'arribada d'aquesta línia frontal farà que a mitja tarda deixi de bufar el vent de garbí i que entrin amb força la tramuntana i el mestral als dos extrems del país. El vent del nord farà baixar bruscament els termòmetres i, en alguns casos, les temperatures mínimes d'aquest diumenge s'assoliran a última hora del dia. Dilluns al matí la refrescada serà evident i generalitzada i demà al migdia ja no superarem els 20 graus enlloc.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i demà.

Aquest descens tèrmic serà l'estocada definitiva a l'estiu, ja que, tot i que les temperatures no baixaran més, ara mateix tot fa pensar que els termòmetres no es recuperaran a curt ni a mitjà termini i que passarem tota la setmana que ve amb valors absolutament normalitzats. Pel que fa a l'estat del cel, dilluns al matí encara caldrà paraigua en força comarques de la meitat oriental del país i especialment al nord de les Illes Balears, on les tempestes podrien ser especialment intenses. A partir del migdia, però, deixarà de ploure i fins i tot s'obriran grans clarianes per Ponent i pel sud. Els últims mapes del temps confirmen el que ja insinuàvem ahir: aquesta tongada de pluges serà l'única de tota la setmana i, en conjunt, els pròxims sis o set dies els passarem amb més sol que no pas núvols.

Previsió de pluja acumulada per a aquest dilluns.
stats