previsions 29/05/2022

L'estiu arriba abans d'hora

Molt poca pluja i més calor del que tocaria com a mínim fins al 15 de juny

2 min
Sortida de sol d'aquest diumenge des de Sant Quintí de Mediona.
Escolta aquí la previsió del temps

Aquesta nit ha sigut de més bon dormir que l'anterior i de matinada cap indret del país s'ha quedat per sobre dels 20 ºC. A Vic, per exemple, han baixat fins als 12 graus, a Girona fins als 13 i a Lleida fins als 14. I prop de mar la xafogor també ha afluixat i el termòmetre ha reculat fins als 17 ºC a Tarragona, Terrassa i Tortosa o fins als 19 al centre de la ciutat de Barcelona. Aquesta petita treva en la calor de ple estiu també ha sigut evident durant les hores centrals del dia: a la costa i al Prelitoral central les màximes han reculat fins a 6 graus respecte a ahir i només al pla de Lleida i a la vall de l'Ebre s'han arribat a superar avui els 30 ºC. I malgrat que la mitjana de les temperatures màximes del país ha baixat gairebé 4 graus respecte a les de dissabte, encara ha fet més calor de la que seria habitual a finals del mes de maig.

Calor més moderada en un diumenge una mica més insegur. El matí l'hem passat amb cel bàsicament serè a tot el país però a la tarda les nuvolades han crescut amb força i han deixat escapar alguns xàfecs sobtats al Pirineu, a l'Empordà i al voltant dels Ports. Han sigut ruixats de curta durada però que localment han descarregat amb intensitat, arribant a acumular en poca estona fins a 31 litres a Llanars, 12 a Camprodon o 6 a Sant Pau de Segúries. Fora d'aquests àmbits, en canvi, la tarda també ha sigut bàsicament assolellada.

Previsió de pluja acumulada durant aquest diumenge.

I la setmana que ve l'encetarem de la mateixa manera, amb un dilluns amb calor suportable, amb màximes sovint entre els 25 i els 30 graus, un matí amb més sol que núvols i una tarda amb alguns ruixats dispersos a l'extrem nord del país. A partir de dimarts, però, l'estiu tornarà a imposar la seva llei amb mà de ferro i els termòmetres recuperaran tots els graus perduts avui. Els últims mapes del temps apunten que el pic de calor de la setmana vinent arribaria de cara a dimecres o dijous, quan algunes màximes tornarien a superar els 35 ºC amb facilitat als sectors més càlids del país.

Aquesta nova calorada vindrà acompanyada d'una clara estabilització del temps. Passarem tota la setmana sense cap ventada destacable, amb molt més sol que no pas núvols i amb només alguna gotellada de tarda al Pirineu occidental. Ara mateix sembla que el dia lleugerament més insegur seria el dijous, quan els ruixats de tarda podrien afectar també punts del Prepirineu de Lleida. En tot cas, les últimes actualitzacions dels models numèrics confirmen el pronòstic que hem vingut apuntant els darrers dies: no s'intueix cap refrescada més o menys clara abans de quinze dies i la majoria de comarques catalanes es plantaran a mitjans de juny sense haver recollit ni una gota d'aigua en tres setmanes.

stats