previsions 08/01/2022

Fortes ventades i una bona nevada abans de tornar a l'escola

Entre demà i dilluns s'acumularà més de mig metre de neu nova al vessant nord del Pirineu

3 min
Albada rogenca d'aquest dissabte des de Moià.
Escolta aquí la previsió del temps

Durant aquestes últimes hores el vent ha bufat amb ganes a les comarques del sud i a les cotes altes del Pirineu. Destaquem, fins a mig matí, les ratxes de fins a 109 km/h a l'Hospitalet de l'Infant, 105 a la Riba, 90 a Portbou o 84 al Perelló. A mesura que avanci el dia, el mestral anirà perdent intensitat i no serà fins al vespre que tornarà a bufar amb ganes a les comarques tarragonines, en sectors del pla de Lleida i en punts exposats de l'Anoia i del Penedès.

Ratxes màximes de vent previstes per dilluns al matí.

Entre diumenge i dilluns aquesta entrada de vent del nord-oest tindrà el seu punt àlgid, amb ratxes que a les Terres de l'Ebre i al nord de Castelló podran arribar a superar els 140 km/h però que també en moltes comarques de la meitat sud de Catalunya i de l'alt Pirineu arribaran amb facilitat als 90 o 100 km/h. Dimarts el vent de mestral desapareixerà sobtadament i ja només la tramuntana bufarà amb cops moderats a la Costa Brava.

A mitjans de la setmana que ve l'ambient serà més fred que aquest cap de setmana.

El vent, aquest dissabte, ha ajudat que el termòmetre no baixés tant i que la matinada fos més suau que les anteriors, amb glaçades encara generalitzades a les comarques interiors però amb temperatures mínimes que s'han situat entorn dels 10 graus en molts trams de la Costa Daurada. Al migdia, l'ambient serà semblant al d'ahir, amb moltes màximes entre els 10 i els 15 ºC. Demà les temperatures variaran poc i dilluns notarem un repunt d'un parell o tres de graus. Aquest ascens tèrmic, però, serà transitori, i a partir de dimarts el mercuri tornarà a recular i la Setmana dels Barbuts la passarem amb ambient de ple hivern.

Demà diumenge les precipitacions es restringiran al terç nord del país.

Pel que fa a l'estat del cel, avui no esperem grans complicacions: cel mig enteranyinat a estones pel pas de bandes de núvols prims i una reactivació de la nevada, ja cap al tard, al vessant nord del Pirineu. Diumenge, en canvi, serà força més mogut: des de primera hora del dia nevarà al Pirineu occidental, amb una cota que anirà baixant progressivament dels 1.500 als 1.000 metres d'altitud, i de cara al vespre la nevada s'intensificarà, s'estendrà a la resta de la serralada i fins i tot s'escaparan alguns ruixats cap a l'Empordà, la Garrotxa o el Pla de l'Estany.

Previsió de precipitació acumulada entre dissabte al vespre i dilluns al vespre.

Dilluns es mantindrà la nevada al Pirineu, especialment al de Lleida, i plovisquejarà en força comarques de Girona i Barcelona. I tot i que la cota de neu tornarà a pujar, en punts elevats del Pallars, la Vall d'Aran i Andorra s'acumularan més de 50 o 60 centímetres de neu nova en 48 hores. Dimarts tot plegat anirà ràpidament de baixa i la resta de la setmana l'acabarem de passar sense precipitacions, sense vent, pràcticament sense núvols i, això sí, amb bancs de boira que a partir de dimecres o dijous es tornaran a instal·lar a les planes i fondalades interiors.

stats