La méteo
previsions 22/11/2022

La méteo: es torna a disparar la temperatura però el fred tornarà aviat

Divendres serà el dia de la resta de la setmana amb més risc de ruixats

3 min

BarcelonaDimarts de fort vent. Avui un 19% de les estacions de les quals fem seguiment han registrat una ratxa de més de 70 km/h, un fet que no passava des de l'1 d'abril. D'entre les ratxes més fortes destaquen els 134 km/h de Portbou, els 113 de l'Observatori de l'Ebre a Roquetes, els 111 de Font-rubí, els 110 de Mas de Barberans, els 103 de Mont-roig del Camp o els 102 de l'aeroport de Reus. A Tarragona la ratxa més forta ha sigut de 70 km/h, a Lleida de 69 i al barri de les Corts de Barcelona s'ha arribat a produir un cop de 68.

Tenim la idea que el vent és habitual a les Terres de l'Ebre, però ratxes com aquesta no ho són tant: els 113 km/h d'avui a l'Observatori de l'Ebre són la segona ratxa més forta dels últims 12 anys a l'observatori, només superada pels 118 km/h del 10 de gener d'aquest any. Per trobar una altra ratxa més forta que la d'avui cal anar fins al 14 de gener del 2010. A l'aeroport de Reus no hi havia un cop de vent de més de 100 km/h des del 10 de desembre de l'any passat.

Protecció Civil té activat el pla Ventcat en fase d'emergència. Fins a les 14 h el telèfon 112 ha rebut gairebé 170 trucades relacionades amb les ventades per incidències amb cobertes, bastides, mobiliari urbà i arbres, la majori provinents del Barcelonès i del Baix Camp. No hi ha constància de cap incident greu. El Meteocat manté l'avís de perill per vent fins al vespre, però a la tarda el risc ja no serà alt enlloc.

Aquest migdia l'ambient ha tornat a ser fred per a l'època, i ja són cinc migdies seguits amb temperatures una mica o marcadament per sota del que tocaria. Avui de mitjana hi ha hagut gairebé 3 graus menys del que tocaria, i això sumat al vent ha provocat un ambient molt hivernal.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

De les últimes hores també hem de destacar les precipitacions caigudes entre ahir i aquesta nit. Destaquen els 41 l/m² al Port del Comte, els 40 del Lac Redon, a la Vall d'Aran, els 34 d'Espot, els 23 de Viella i els 21 del Pont de Suert. Les precipitacions han tornat a afectar molt més clarament el nord-oest de Catalunya que altres sectors, però també s'han acumulat quantitats d'entre 8 i 15 l/m² en molts punts de les capçaleres dels rius de les conques internes, quantitats que no aturaran la baixada continuada de les reserves dels últims mesos.

Les pujades i baixades de la temperatura de les últimes 24 hores han fet que part de la neu que ha anat caient es fongués. Algunes estacions d'alta muntanya com la de Certascan registren un gruix acumulat de més de 30 cm segons dades dels sensors del Meteocat, i al Port de la Bonaigua n'hi ha més de 20, però la majoria d'observatoris d'alta muntanya tenen entre 5 i 10 cm de neu acumulada.

Demà tornarà a disparar-se la temperatura. Un nou canvi de masses d'aire farà que al matí faci menys fred que avui i que al migdia la temperatura sigui fàcilment entre 2 i 4 graus més alta. Les màximes es tornaran a acostar als 20 graus. Les pujades i baixades de temperatura seguiran durant la segona part de la setmana. Un canvi de temps de cara a divendres farà que arribem al cap de setmana amb un ambient purament de tardor i altre cop amb temperatures normals o fins i tot una mica baixes per a l'època. Els alts i baixos del termòmetre continuaran també a llarg termini. És probable que entre diumenge i dilluns l'ambient torni a ser suau, però el més probable és que el fred marqui el canvi de mes. És a dir, no hi ha indicis de cap altra fase d'altes temperatures més o menys llarga, quan el termòmetre pugi ràpidament tornarà a baixar.

Pel que fa a l'estat del cel, demà serà un dia una mica més enterbolit. El pas d'un front càlid deixarà algunes pluges minses al Pirineu Occidental i potser alguna gota a les Terres de l'Ebre, però en general farà sol o hi haurà només bandes de núvols prims. Dijous hi haurà el pas d'un altre front que farà que el dia sigui més variable i mig ennuvolat. De matinada i a primera hora es podrien escapar algunes gotes al voltant de Barcelona i en punts del Vallès o al voltant del Montseny, però en general les precipitacions tornaran a afectar bàsicament sectors del Pirineu Occidental.

El canvi de temps de divendres serà una mica més important: tornarà a nevar al Pirineu, però també hi ha indicis de ruixats sobtats o fins i tot d'alguna tempesta entre la Catalunya Central i diverses comarques de Barcelona. Ruixats de poca estona durant la tarda de divendres. Continuen les perspectives d'un cap de setmana estable i tranquil, potser amb intervals de núvols, però sense pluja.

stats