previsions 20/01/2022

La méteo: cap de setmana de ple hivern a l'espera d'una pujada de la temperatura

Demà la tramuntana es deixarà sentir a la Costa Brava i la temperatura seguirà baixant

3 min

Avui s'han tornat a superar els 15 graus en algunes comarques. D'entre les màximes més altes destaquen els 16 ºC de Tarragona i de Tortosa o els 15 de la Bisbal d'Empordà, de Barcelona, de Girona i de l'aeroport de Reus. El vent ha revifat a l'Empordà, on hi ha hagut cops de 74 km/h a Portbou, de 50 a Espolla i de 49 a Roses.

L'augment de la humitat i les boires matinals han fet que aquesta nit no hagi sigut tan gèlida en comarques de la meitat est, però a Ponent i a les valls del Pirineu la temperatura ha tornat a baixar per sota dels -5 graus en molts casos. D'entre les mínimes més baixes d'avui destaquen els -7 graus de Seròs, els -6 de les Borges Blanques i de Tremp o els -5 de Cardona i de Lleida (la Femosa). S'ensumen, però, alguns canvis: s'ha trencat la inversió tèrmica al Pirineu, si ahir el dia va començar amb 1 ºC a la Tosa d'Alp, a la cota 2.500, avui la temperatura a primera hora en aquest punt ha baixat fins als -7 ºC.

Aquesta tarda s'escaparan algunes volves de neu al vessant nord del Pirineu. La cota se situarà fins i tot per sota dels 1.000 metres. Entre el sud de la Costa Brava i la costa central també hi haurà alguns núvols esqueixats. La baixada de la temperatura a les cotes altes del Pirineu és sempre el primer símptoma d'una entrada d'aire fred que s'acabarà notant a la resta d'indrets. Entre demà i dissabte la temperatura baixarà 2 o 3 graus a la majoria de comarques. Les glaçades no seran més fortes que els últims dies en fondalades interiors, però en general sí que baixarà tant la temperatura diürna com la nocturna. Demà la tramuntana es deixarà sentir a tota la Costa Brava amb cops que superaran els 50 km/h. El vent augmentarà la sensació de fred en aquest sector i també al nord de les Balears.

Cops de vent màxims previstos per demà a la tarda.

Demà serà un dia més variable i mig ennuvolat a la costa central, al voltant del Montseny i en punts del Maresme i de la Selva. Entre Menorca i el nord de Mallorca fins i tot arribarà a ploure tímidament en alguns moments. Durant el cap de setmana quedaran intervals de núvols a les Balears i al sud del País Valencià, però en general farà sol.

Acumulacions totals de precipitació previstes entre avui i demà.

Una de les novetats de les últimes actualitzacions dels models de previsió és la possible tendència de temperatures de cara a la setmana que ve. La idea que els últims dies de gener continuaran sent freds i amb temperatures de ple hivern està cada cop més en entredit. Entre dilluns i dimarts el termòmetre farà una pujada notòria, i és possible que aquest ambient més suau marqui bona part de la setmana que ve. L'anticicló afavorirà que les nits continuïn sent força fredes, però s'acabaran les glaçades fortes i al migdia se superaran els 15 graus amb més facilitat que en els últims dies. A hores d'ara aquest és l'escenari més probable, tot i que no és descartable que el fred revifi durant la segona part de la setmana que ve.

Pel que fa a l'estat del cel no hi haurà grans canvis. L'anticicló continuarà afavorint un temps molt estable, amb sol i amb boires matinals. És molt poc probable que en el que queda de gener ve arribi cap situació de pluges o nevades destacable. Només a les Balears la segona part de la setmana que ve podria ser més variable i amb temps insegur.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dimarts.
stats