previsions 25/11/2021

La méteo: cap de setmana amb fred de ple hivern, vent i més nevades

Fins al vespre seguiran caient alguns ruixats a l'extrem nord. Diumenge hi haurà moltes temperatures sota zero

4 min

BarcelonaTarda de ruixats cada cop més aïllats al nord-est i nevades puntuals al Pirineu. Durant el matí i migdia les pluges ja han estat més minses, però encara s'han recollit 8 l/m² a Castell d'Aro, 5 a Terrassa i al centre de Barcelona i 4 a Montserrat. Durant el vespre seguiran apareixent ruixats cada cop més aïllats al voltant de l'Empordà. Aquesta matinada ha caigut una forta calamarsada entre el Baix Llobregat i el Barcelonès. A l'aeroport del Prat s'han acumulat 44 l/m², a Vallirana 23, i a Viladecans i a Molins de Rei 20. Durant el matí també ha caigut calamarsa en alguns indrets del Baix Empordà com Palamós.

A les Balears avui han caigut 16 l/m² Andratx i a Banyalbufar, i 11 a Palma. La capital de Mallorca ha batut ja a hores d'ara el seu rècord de pluja mensual. A l'observatori de Portopí han caigut 225 l/m², una dada que supera el rècord de 219 que datava de l'octubre del 1994. Amb dades des del 1978 mai havia plogut tant en un sol mes al port de Palma. Avui també hi ha hagut la primera enfarinada de la tardor a la serra de Tramuntana.

Avui la cota de neu seguirà clarament situada per sobre dels 1.000 metres al Pirineu. Ahir va estar nevant amb ganes als Ports, on la cota va ser clarament més baixa que al nord. El sensor de l'estació que el Meteocat té en aquesta zona detecta un gruix de fins a 20 cm de neu, tot i que l'estació està situada tot just a la cota 1.000.

Demà al matí farà molt de sol, però a la tarda els núvols tornaran a augmentar. De nit reapareixeran les nevades al Pirineu, sobretot al vessant nord de la serralada. A última hora el temps també serà una mica insegur en comarques de Girona. A primera hora farà més fred que avui, al migdia la temperatura també recularà sensiblement.

La nevada més important del cap de setmana serà la que caurà diumenge. Ja des del matí les precipitacions emblanquinaran les cotes més baixes de la Vall d'Aran i del nord del Pallars, i de cara a la tarda i nit l'emblanquinada s'estendrà per bona part de la serralada. La majoria de capitals del Pirineu quedaran blanques de cara a diumenge a la nit i els gruixos superaran els 20 o 30 centímetres en cotes mitjanes i altes del vessant nord.

En general el cap de setmana hi haurà més sol que núvols, però la potent entrada d'aire fred altura activarà algunes tempestes de cara a dissabte a la tarda i nit. Els ruixats i calabruixades afectaran sobretot punts de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà, i el nord del Maresme, però els xàfecs també poden afectar altres comarques de Girona. Durant el cap de setmana també seguiran apareixent xàfecs sobtats i calabruixades a Menorca i al nord de Mallorca.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte

Demà el vent de mestral bufarà amb més ganes i començarà així una situació de fort vent de mestral que marcarà el temps en moltes comarques fins dilluns. Dissabte i diumenge les ratxes podrien arribar a superar els 90 o 100 km/h en els indrets de la vall de l'Ebre i del Camp de Tarragona més exposats a aquest vent. Les ventades també es notaran a les cotes altes del Pirineu occidental i poden afavorir el torb.

Som en una tardor que cada cop més s'està consolidant com a freda, si més no en el context dels últims anys. Més enllà de dos petits estiuets a mitjans d'octubre i per Tots Sants la temperatura s'ha mantingut regularment baixa per a l'època si es compara amb la mitjana dels últims 12 anys. El tram final del novembre no farà altra cosa que consolidar aquesta tendència.

Anomalia diària de temperatura a Catalunya

Els pròxims dies s'accentuarà clarament el fred. La temperatura tocarà fons entre diumenge i dilluns. Els dies vinents el termòmetre baixarà entre 3 i 5 graus en general, i en les zones més amagades del vent de nit es baixarà fàcilment sota zero. A les cotes altes del Pirineu el termòmetre pot arribar a baixar fins als -15 graus. Entre el sud de la Costa Brava i la costa central les mínimes cauran per sota dels 5 graus també a la costa. Fred de ple hivern.

Diferència prevista entre la temperatua mínima d'avui ila de diumenge

La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un temps més tranquil. Els migdies seran més agradables, però de nit seguirà glaçant en moltes comarques. És incert com s'arribarà al Pont de la Puríssima. Avui els models de previsió han donat més credibilitat a la possibilitat d'una nova entrada d'aire fred a partir de dijous que mantindria l'ambient purament d'hivern i reactivaria el vent. La previsió encara és poc clara, i també és possible que la temperatura segueixi pujant. Entre dimecres i dijous podrien reaparèixer les nevades al Pirineu, però en general és poc probable una nova situació de pluges durant la setmana que ve.

Cops de vent màxims previstos per dissabte al matí
stats