previsions 17/01/2022

La méteo: el fred anirà a més aquesta setmana

Demà ja començarà a baixar la temperatura diürna a l'est. Les temperatures més baixes arribaran en l'inici del cap de setmana

3 min

BarcelonaMentre les nits segueixen sent molt fredes, al migdia la temperatura ha anat pujant dia rere dia. Avui la mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha arribat fins als 11,7 graus, gairebé el valor més alt des del canvi de temps d'abans de Reis. A la Bisbal d'Empordà la temperatura ha passat de -4,7 graus a primera hora a 17,7 graus al migdia, un contrast tèrmic de 22,4 graus. Altres màximes destacables d'avui són els 17,7 ºC de Sant Pere Pescador o els 17 de Barcelona, Tarragona i del centre de Barcelona.

Les glaçades fortes continuen marcant el temps tot i que aquesta nit no ha sigut en general tan freda com les del cap de setmana. La proporció d'estacions que han baixat dels 0 graus aquesta nit ha baixat del 71% d'ahir al 63% d'avui, i les estacions amb mínima per sota dels -5 graus han passat de ser el 28% al 24%. D'entre les temperatures més baixes d'aquest matí destaquen (en ºC):

Algunes de les temperatures que hi ha hagut aquest cap de setmana no són gens habituals en el context dels últims anys. A Girona, per exemple, ahir diumenge es va arribar als -7,6 ºC de mínima, una temperatura que des de l'onada de fred siberià del 2012 només s'ha donat tres vegades, un cop el novembre del 2015 i en dos dies de gener puntuals del 2017 i del 2019. La inversió tèrmica provoca aquestes temperatures exageradament baixes en zones enclotades, però cal dir que la matinada més freda d'aquest hivern en el conjunt de Catalunya continua sent la del dia de Reis.

Anomalia diària de la temperatura mínima a Catalunya.

Demà el vent girarà més aviat a gregal, i això farà que la temperatura diürna baixi en moltes comarques de Girona i de Barcelona. En moltes comarques de l'est les màximes baixaran un parell de graus respecte avui, tot i que el sol continuarà predominant. En canvi, a l'oest el termòmetre podria repuntar.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

El més destacable de la previsió pel que fa a la resta de la setmana és una entrada d'aire fred que marcarà el temps sobretot a partir de dijous. Una intensa fredorada afectarà de ple països del centre i de l'est d'Europa i regions com els Balcans, i tot i que al Mediterrani occidental quedarem més al marge de la descàrrega d'aire polar n'hi haurà prou per fer baixar la temperatura i mantenir l'ambient de ple hivern.

El fred es reactivarà amb una entrada de vent de tramuntana i mestral que es deixarà sentir entre dijous a la tarda i dissabte al matí. En zones enclotades no hi haurà temperatures mínimes més baixes que les d'aquest cap de setmana, però en conjunt la temperatura baixarà entre 2 i 4 graus, especialment de dia. Les temperatures més baixes es produiran entre divendres i dissabte.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

Aquesta entrada d'aire fred provocarà pocs canvis pel que fa a l'estat del cel. Dijous podria arribar a nevar tímidament al vessant nord del Pirineu, però en general el sol continuarà predominant durant la resta de la setmana. En general en els pròxims dies cal esperar un ambient més humit a la costa i segurament boires gebradores que al centre de la setmana aniran a més a Ponent. El cap de setmana el temps pot ser més insegur a les Balears, però les precipitacions que hi puguin arribar a aparèixer seran només puntuals.

Una potent massa d'aire fred afectarà el centre i l'est d'Europa en l'inici del cap de setmana.
stats