previsions 18/03/2021

La méteo: ruixats i neu a cotes baixes per encetar un cap de setmana molt hivernal

Entre aquest vespre i demà al matí pot ploure amb ganes en algunes comarques de Barcelona

3 min

BarcelonaLa temperatura ha començat a baixar clarament avui en moltes comarques. En molts indrets a primera hora de la tarda hi havia 4 o 5 graus menys que ahir, i al sud del País Valencià la baixada ha arribat a ser de 20 gaus: a Xàtiva s'ha passat dels 25 graus d'ahir a les 4 de la tarda, als 5 d'avui. És aquí, al País Valencià, on el fred s'ha fet més protagonista avui. Les nevades han arribat amb força en comarques com l'Alcoià i la Vall d'Albaida, on la neu ha agafat clarament a la cota 800 i ha arribat a aparèixer per sota dels 500. A la ciutat de València al migdia no s'arribava a 7 graus, no hi havia un migdia de març tan fred a la ciutat des del 1971, segons dades de l'AEMET.

A Catalunya encara s'ha arribat a 20 graus a Tortosa, i a 19 a Blanes, a l'Ametlla de Mar i a Valls. A la tarda han començat a aparèixer ruixats sobtats a la Catalunya Central i en comarques de Girona. En indrets com Vic i Gurb hi ha hagut calabruixades, precipitacions de calamarsa tova que han emblanquinat el paisatge.

Durant la nit caldrà estar atents també a possibles xàfecs curts però intensos en comarques de Barcelona, sobretot a la costa i al prelitoral centrals, però també en comarques com l'Anoia, el Bages i el Moianès.

Aquest divendres serà un dia amb molts núvols i amb un temps molt insegur, però els ruixats que vagin apareixent seran sempre molt irregulars i dispersos. El risc més alt de xàfecs afectarà les comarques de la costa, del prelitoral i de la Catalunya Central durant la tarda i vespre. Quan plogui ho farà amb ganes, fins i tot amb tempesta en algun cas. La cota de neu es mourà al voltant dels 500 o 600 metres a la tarda, però serà més baixa en comarques de Girona i quan els xàfecs siguin intensos.

El Meteocat ha activat aquest matí un avís per neu que afecta vuit comarques, són sobretot sectors del prelitoral i de la Serralada Tranversal que van de l'Alt Penedès fins a Osona i la Selva. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de la possibilitat que es puguin acumular més de 2 centímetes de neu per sobre dels 500 metres, sobretot a causa de ruixats de neu granulada. L'avís és vigent tant pels xàfecs d'aquest vespre com sobretot pels de demà a la tarda i vespre. El perill només es considera alt a la Vall d'Aran, on per sobre dels 2.000 metres s'hi podrien acumular més de 20 centímetres.

Acumulacions de precipitació previstes entre el migdia d'avui i el vespre de demà

Amb aquest escenari les possibilitats de nevades més enllà del Pirineu queden concentrades sobretot a les Guilleries, el Collsacabra i el Montseny, però de forma local no són descartables sorpreses en punts de l'altiplà central i comarques prelitorals de Tarragona. Al vessant nord del Pirineu sí que hi nevarà amb ganes, i ho farà fins a les cotes més baixes. Demà la neu pot deixar un gruix destacable a la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra. El Meteocat té actiu un avís per la possibilitat que la nevada acumuli més de 5 centímetres en qualsevol punt de la Vall d'Aran i més de 20 per sobre dels 2.000 metres.

Val la pena deixar clar que durant bona part de dissabte i diumenge farà sol gairebé a tot Catalunya, i la inestabilitat se centrarà només en les primeres hores del cap de setmana. Les pluges més importants d'aquest episodi afectaran el sud del País Valencià i les Pitiüses: a les Balears el vent i el temporal marítim també seran importants dissabte.

Demà el canvi de temps anirà acompanyat d'un vent de gregal que es deixarà sentir sobretot a la Costa Brava i al Maresme. Les ratxes arribaran a superar els 50 o 60 km/h en alguns casos, i faran que entre demà al vespre i dissabte la situació marítima sigui complicada, amb onades de més de dos metres. De cara a diumenge el vent s'anirà fent cada cop més de tramuntana i es deixarà sentir sobretot a l'Empordà, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre.

Cops de vent màxims previstos per demà al vespre.

La suma de vent i entrada d'aire fred farà que la sensació tèrmica baixi clarament demà i en l'inici del cap de setmana. Dissabte a dos quarts d'onze del matí començarà oficialment la primavera, però la sensació tèrmica encara serà molt d'hivern fins a l'inici de la setmana que ve. Les nits del cap de setmana glaçarà en moltes comarques interiors i fins i tot en sectors del prelitoral. Sobretot serà a la Catalunya Central i a Ponent on la manca de vent i l'entrada d'aire fred provocaran aquestes glaçades tardanes. Diumenge al migdia l'ambient ja serà més agradable allà on no faci vent, però les temperatures nocturnes trigaran a recuperar-se clarament.

stats